Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos kijelentéseket tett a Capitolium ostromáról Alexandria Ocasio-Cortez

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megrázó videókkal jelentkezett Instagram-profilján a január 6-i, Capitolium-i ostrom óta Alexandria Ocasio-Cortez bronxi, baloldali képviselő (AOC). Több élő videójában is beszámolt arról, hogy a szobájába zárkózva közeledő hangokat hallott az „ostrom” alatt, amelyek azt kiabálták:

„Hol van? Hol van?!?”

Majd az ő nevét emlegették. Ennek alapján ő attól félt, hogy mivel a jobboldali, amerikai média és maga Trump elnök is sokáig hergelt a 2018-ban megválasztott képviselő szociáldmokrata nézeteivel, ezért név szerint őt kereshetik esetleg az épületbe betörők.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc) által megosztott bejegyzés

Ennek kapcsán a Washington DC-i ügyészség pár hete egy ostromló ellen azért emelt vádat, mert „meg akarta gyilkolni” Ocasio-Cortez képviselőt.

Kijelentései alapján vita alakult ki az Egyesült Államokban arról, hogy Ocasio-Cortez túlzott-e kijelentéseivel, esetleg szándékosan ferdített-e.

Ocasio-Cortez egyik republikánus képviselőtársa, a dél-karolinai Nancy Mace ugyanis azzal vádolta meg, nem mond igazat, mert az ő irodája ugyanabban az épületben, két ajtóval arrébb van, de ott szerinte sohasem jártak az ostromlók.

Szavai alapján a közösségi médián jobboldali trollok és a Rupert Murdoch jobboldali sajtócézárhoz kötődő New York Post is szándékos ferdítéssel gyanúsította a képviselőt, de kijelentéseire sokkal egyszerűbb magyarázat is kínálkozik.

A CNN adatellenőrzése megállapította, Ocasio-Cortez valóban hallhatott őt kereső, kopogtató hangokat, amelyek egy, a képviselők biztonságára ügyelni próbáló capitoliumi rendőrtől származhattak az ő irodájának folyosóján, őt téveszthette össze AOC az ostromlókkal.

Az ügyben megszólalt egy másik demokrata képviselő, a kaliforniai Katie Porter is, aki arról számolt be, Ocasio-Cortez az ostrom délutánján szemmel láthatóan sokkos állapotban rohant be a szobájába, és nyitogatni kezdte a szekrényajtókat. Amikor Porter megkérdezte, segíthet-e neki, AOC úgy válaszolt, csupán egy helyet keres, ahol az ostromlók elől elrejtőzhet. Porter megpróbálta megnyugtatni a láthatóan zaklatott állapotba került képviselőt, mondván ő anya, és tudja hogy semmi baja nem lesz.

Erre AOC csak annyit válaszolt, valóban az életét félti és „szeretne még ő is édesanya lenni.”

Porter beszámolójából, ami ugyancsak körbejárta a napokban a médiát, úgy tűnik, AOC egyáltalán nem ferdített helyzetével kapcsolatban, de a Capitolium ostroma során súlyosan sokkos állapotba került, más szóval súlyos traumát élt át. Ezen az adott helyzetben, amikor az épületbe Trump szavazatainak újraszámolását követelő tüntetők törtek be, mint utólag kiderült, előre megtervezett módon, egyáltalán nem lehet elcsodálkozni.

Az ellene megfogalmazott vádakról a képviselő azt írta Twitteren, a valós erővel rendelkező beszámolók azért zavarják a republikánusokat, mert igyekeznének elrejteni, milyen mértékben felelősek a január 6-án történtekért.

AOC később a Trump elnök „választási csalásos” meséje mellett kiálló, az ostrom előtt azt hangoztató republikánus texasi szenátort, Ted Cruzt is nyilvánosan azzal vádolta meg Twitterén, hogy „meg akarta szervezni” az ő meggyilkolását azzal, hogy a január 6. előtti napokban szóban többször kiállt a Trump-hívek keménymagja mellett, és követelte Mike Pence alelnöktől, hogy ne érvényesítse Joe Biden elnök győzelmét.

AOC ezt annak kapcsán válaszolta Cruznak, hogy utóbbi egyetértett vele abban, hogy a Gamestop-botrány után korlátozni kell a Wall Street kereskedési monopóliumát.

A vád miatt a republikánus képviselőcsoport hivatalos panaszt nyújtott be Ocasio-Cortez ellen, Cruz nyilvános rágalmazása miatt.

A CNN kommentátora erről azért megjegyezte, annak valóban semmi alapja nincs, hogy Ted Cruz bármiféle, ilyen irányú tervet dédelgetett volna, vagy ilyen kijelentéseket tesz. A demokratikusz szocialista képviselő kirohanását azonban magyarázza poszttraumás állapota is, amelyre több, már Katie Porter által felsorolt részlet is erősen utal.

Korábban, Ocasio-Cortez videói kapcsán súlyos botrányba keveredett Glenn Greenwald, Brazíliában élő rendszerkritikus tényfeltáró újságíró is, aki egyik netes videóműsorban parodizálta AOC ijedt szavait.

Greenwald maga is 24 órás védőőrizet alatt él brazíliai parlamenti képviselő párjával együtt, miután naponta kapja a halálos fenyegetéseket Bolsonaro elnök híveitől, most mégsem mutatott együttérzést AOC felé.  A Capitolium ostroma után ugyanis az újságíró számos alkalommal bírálta azokat az amerikai kormányzati hangokat, amelyek erre hivatkozva, egyfajta új „terrorellenes háborúval”, korlátoznák az „extrém nézetek” internetes terjesztését, szigorítanák a nemzetbiztonsági intézkedéseket, és vennének vissza még több szabadsájogot az amerikai polgároktól.

Ennek kapcsán azzal vádolta meg Ocasio-Cortezt, hogy az amerikai titkosszolgálatok súlyos korlátozó terveinek szolgáltat alapot érzelmi kirohanásaival, és „tönkreteszi a baloldalt.”

Greenwaldot azonban az általa használt stílus miatt nőellenességgel, ízléstelenséggel, érzéketlenséggel, és a baloldali politikusok hitelének aláásásával is megvádolták kritikusai Twitteren, egyesek pedig úgy értelmezték, hogy az általában antirasszista, baloldali, de a teljes amerikai politikai elittel szemben nagyon kritikus Greenwald „a szélsőjobboldal mellé állt” tettével.