Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz szakértője szerint „le kell kapcsolni az internetet”

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A társadalmi gondolkodás az interneten történik, ami ma még beláthatatlan következménnyel járhat. Ezekben az idősek nem vesznek részt. Ez egy ömlesztett információcunami, amit mindenkinek szűrni kell.”

-így indokolta az állami Kossuth Rádió, mai, Vasárnapi Újság című, reggeli műsorában Földi László, állandó kormánypárti „biztonságpolitikai szakértő” azt, szerinte miért kellene „lekapcsolni az internetet.” A beszélgetést az Index vette észre és kivonatolta oldalán.

Földi fejtegetéséhez hozzátette, nyilvánvalóan ez nem fog megtörténni, de ő „nem lát más logikát.”:

„Ezt egy szűk csoport irányítja, a gépek pedig másodpercek alatt bárkit képesek befolyásolni.”

A Kossuth rádiós beszélgetés a Médiaklikk archívumában 6.42-re kattintva meghallgatható, az inkriminált kijelentések 6.51-nél vannak.

Az interjúban beszélt még arról, kifejezetten aggályosnak tartja azt is, hogy „a társadalmi kommunikáció” jelenleg a világhálón zajlik,” de ebben a fiatalabbak sokkal aktívabban részt tudnak venni, mint az idősebbek, ez pedig a közbeszédet darabokra szaggatja.

Többször kiemelte azonban, hogy, ahogyan általában, most is titokzatos erőket sejt az internetes felületek manipulációja mögött, és arról beszélt, az idősek felé irányuló tiszteletet és egészséges kapcsolatot is megbonthatja a jelenlegi helyzet.

Földi itt minden bizonnyal a közösségi médiaplatformok szerepére gondolt és nem is annyira a teljes internetre, ennek ellenére végig a teljes hozzáférés korlátozásáról elmélkedik.

„Van egy olyan trend, ami tudatosan megbontja a társadalom értékrendszerét. Az identitást, a családokat, a nemeket. Ennek egyik alappillére az idősebbek viszonya a fiatalokhoz.”

-tette hozzá, majd a rádió hallgatóságának kifejtette, még akár attól is tarthatunk, hogy egyesek „az idősek szavazati jogát korlátozni akarják.” Nem bontotta ki azonban a kormánypárti kommentátor, pontosan hol és mikor hallott ilyen javaslatot a magyar politikában. Mindenesetre hozzátette, szerinte az interneten a fiatalokat „az idősek ellen hergelik” ez pedig társadalmi alapelveket bont meg.

Földi nem ma érkezett szereplő a jobboldali térfélen, a kormánymédia különböző műsoraiban 2015 és 2019 között a menekültekkel és ázsiaiak „inváziójával”, valamint az iszlám terrorizmussal riogatott rendszeresen, specialitása a kifejezetten túlzó és sokkhatást kiváltani akaró kijelentések megfogalmazása. 2020 áprilisában a Hír TV-ben például arról értekezett, hogy a bevándorlók „szándékosan fejlesztették ki” a koronavírust. Az már korábban, 2017 végén kiderült, hogy Földi havi 700 ezer forintért adott „migránsügyi tanácsokat” az előző budapesti főpolgármester, Tarlós István hivatalának.

Mint ismert, Varga Judit igazságügyminiszter még az év elején bejelentette, tárcája már dolgozik egy úgynevezett „lex Facebook” törvényjavaslaton, ami a magyar törvényi környezet hatálya alá vonná, hogy a nagy közösségi oldalakat üzemeltető tech-óriások milyen tevékenységet és moderálást folytathatnak a média magyar nyelvű felületein.

Varga legutóbb arról beszélt, a lépésre éppen a Facebook által jobboldali szereplők ellen szerinte alkalmazott „politikai cenzúra” miatt van szükség. Arról a hivatalos kormánykommunikációban szó sem volt azonban, hogy a közösségi médiát üzemeltető cégeken kívül más módon is korlátoznák az internetet.

Ez utóbbi lépés valószínűtlennek is tűnik, mégis vannak országok, ahol mindezt meglépték: a tüntetések alatt tavaly nyáron például rendszeresen korlátozták országosan az internetelérést az Alekszandr Lukasenka által irányított Belaruszban, de legutóbb a Mianmarban történt katonai puccs után rövid időre így cselekedett az új, katonai junta ott is.

Címlapkép: HírTV