Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Helyi kormányt alapíthatnának a techcégek egy nevadai törvényjavaslat szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

Steve Sisolak, az Egyesült Államokbeli Nevada állam kormányzója egy olyan törvényjavaslatot jelentett be nemrégiben, ami alapján a techcégek a megyékkel azonos jogkörű helyi kormányt alapíthatnának: adót vethetnének ki, bíróságot és iskolai körzeteket alapíthatnának, kormányzati szolgáltatásokat nyújtanának stb.

Ezek az úgynevezett „innovációs zónák” kezdetben a megye felügyelete alatt működnének, de végül független kormányzati szervekké válnának.

A zónáknak háromtagú felügyelőbizottságai lennének, amelyek ugyanolyan jogkörrel rendelkeznének, mint a jelenlegi megyei bizottságok. A vállalatok kontrollálnák, hogy ki kerülhet a felügyelőbizottságba.

Az „innovációs zónák” legalább 200 négyzetkilométer területen helyezkednének el, egyelőre lakatlan területeken, de közel a meglévő városokhoz. A cégeknek kezdetben minimum 250 millió dollárt kéne befektetni a területbe ahhoz, hogy helyi kormányt alapíthassanak, de 10 év leforgása alatt legalább 1 millió dollárt kéne invesztálniuk a megalakuló városokba.

Nevada állam jogi környezetw egyébként eleve vállalatbarát, a Tesla egyik ‘gigagyára’ is itt található. A mostani törvényjavaslat célja viszont adócsökkentések és egyéb ‘ösztönző csomagok’ nélkül az államba csalogatni a techcégeket. A törvényjavaslat szerint a hagyományos helyi önkormányzati modell „önmagában nem megfelelő” ahhoz, hogy elősegítse a technológia-ipar és a gazdaság fejlődését.

A Blockchains, LLC kriptovalutákkal foglalkozó cég már jelezte is az érdeklődését egy „innovációs zóna” létrehozása iránt. A cég már meg is vásárolt egy területet Nevada harmadik legnagyobb városa, Reno mellett, amely terület egyébként nagyobb, mint maga Reno. A Blockchains, LCC milliárdos tulajdonosa Jeffrey Berns a New York Times-nak elmondta, hogy a megvásárolt területen ‘high-tech parkot’, főiskolát és ‘e-sport arénát’ is létre szeretne hozni.

Címlapkép: ©Stefan Wagener