Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már Amerikában született csecsemőket is Mexikóba űztek Trump menekültellenes intézkedéseinek nevében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Menedékkérőkkel, ügyvédekkel és orvosokkal folytatott beszélgetések alapján a Fuller Project és a Guardian újságírói arra jutottak, hogy a Donald Trump által bevezetett mexikói határzár idején legkevesebb 11 menekült nőt toloncoltak vissza Mexikóba a pusztán pár napos, amerikai földön született csecsemőikkel együtt.

Az amerikai hatóságok úgy végezték el a kitoloncolást, hogy a nőknek még arra sem maradt idejük, hogy ügyvédhez forduljanak: lényegében a szülőszobából nyomban a határszélre kísérték őket.

Az ügyvédek gyanúja szerint az ilyen esetek tényleges száma sokkal magasabb lehet, mert ezeknek a gyorsított „kiutasításoknak” a többsége a nyilvánosság tudta nélkül és az ügyvédek bevonásának mellőzésével zajlottak.

Sok esetben a kismamák még lábadoztak, amikor a hatóságok értük jöttek. Ebben a 11 esetben közös, hogy noha a gyermekek az Egyesült Államokban születtek, s így amerikai állampolgárnak minősülnek, nem állították ki a születési anyakönyvi kivonatukat.

A Guardian írása szerint Donald Trump volt elnök adminisztrációjának az ún.„zéró toleranciára” építő, mélyen menekültellenes politikája nemcsak azt eredményezte, hogy az amerikai–mexikói határon 5.000 gyermeket szakítottak el a szüleitől – ez pusztán csak a jéghegy csúcsa volt.

Ugyanis a belbiztonsági ügynökségek 2016 és 2018 között 4.600 állapotos nőt is őrizetbe vettek: közülük többen is később arra panaszkodtak, hogy „tolakodó” és megalázó orvosi eljárásoknak vetették alá őket, s nem egyszer az is megtörtént, hogy az őrizetbe vétel idején, a megpróbáltatások terhe alatt, elvetéltek.

Az „azonnali” és gyorsított eljárásban folyó kiutasítások tehát nem 2020-ban kezdődtek: ám a márciusban bevezetett rendkívüli állapot jogi lehetőséget nyújtott arra, hogy akár az ügyvédek mellőzésével is deportálásokat végezhessenek a hatóságok.

A Guardian több olyan nővel is beszélt, akiket a márciusban meghozott 42-es számú törvénycikkely szerint utasítottak ki karon ülő gyermekeikkel az Egyesült Államokból.

Hélène például arról számolt be, hogy mindössze három nappal azután, hogy a gyermekének életet adott, érte jöttek a kórházba, autóba ültették, s a mexikói határra szállították. A San Diego-Tijuana határszakaszon pedig egyszerűen kitették a gyermekével az út szélére.

Mivel nem volt hová mennie, az éjszakát is ott töltötte. Hélène nem kapott igazolást arról, hogy a gyermekét az Egyesült Államokban hozta világra, a csecsemő tehát a jog szerint amerikai állampolgár.

A 2020-as évben több mint 200 000 kiutasítást végeztek az amerikai hatóságok a 42-es cikkely alapján: többek közt kísérő nélküli gyermekeket is deportálva az országból.

A 2021-es év első három hónapjára tervezett kiutasítások pedig meghaladják a 190 ezret. Donald Trump adminisztrációja a 42-es cikkely szerinti eljárásokat „rendkívül hatékonynak” nevezte.

Joe Biden február 2-án az említett törvényi kitétel sürgős felülvizsgálatát ígérte. A menekülteket ellátó ügyvédek értetlenül állnak az előtt, hogy miért nem lehet a felülvizsgálatot azonnal megkezdeni.

(Guardian)

 

 

 

Címlapkép: Ndla.no