Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Osztrák Zöld Párt a magáévá tette a szélsőjobboldali Szabadságpárt deportációs politikáját

Ez a cikk több mint 3 éves.

A múlt héten egy kisebb csoportot, köztük három, Ausztriában született kiskorút erőszakkal telepítettek ki az országból. A deportáció rámutat arra, hogy az osztrák koalíciós kormány, amelyet Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) alkotnak, a kitelepítés kérdésében a szélsőjobboldali Szabadságpárt gyakorlatát folytatják, írja a World Socialist Web Site.

A nők és gyermekek kitoloncolását precízen és rendkívül brutálisan hajtotta végre a rendőrség. A helyszínre több, különleges egységet vezényeltek, amelynek a tagjai úgy jártak el, mintha „terrorizmus-ellenes” bevetésen lettek volna.

Helyszíni beszámolók és felvételek tanúskodnak róla, hogy a biztonsági erők gúnyolódtak a kiutasításra ítélteken, és becsmérlő megjegyzéseket tettek arra a 160 emberre, akik a deportáció ellen tiltakoztak.

Az eset hatalmas felháborodást keltett Ausztriában. A múlt csütörtökön mintegy 1000 ember gyűlt össze Bécs központjában, hogy demonstráljanak az embertelen politika ellen.

A kiutasítottak közt három kiskorú is volt, akik már Ausztriában születtek, köztük az ötéves Lea és a tizenkétéves Tina, akiket az édesanyjukkal együtt Grúziába telepítettek ki. Noha a család számos ismerőse és bécsi szomszédja, valamint Tina osztálytársai és tanárai is tiltakoztak a deportáció ellen, az ellenállásuk nem járt sikerrel. A két kislány számára Grúzia teljesen idegen ország, amelyet még 2016-ban az akkori osztrák koalíciós kormány nevezett meg „biztonságos célországnak”.

Tavaly az ÖVP és a Zöldek mintegy 900 ember kitelepítéséhez adták a hozzájárulásukat.

Igaz, hogy 2020-ban kevesebb embert deportáltak, mint az előző években, ám ez csak a járványnak volt köszönhető. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a koalíciós felek az idén növelni kívánják a kitoloncolások számát, s a menekültek befogadását is erősen korlátozzák. Ismert, hogy  a Zöldek az ÖVP-vel és a Szabadságpárttal együtt szavaztak az ellen, hogy a tavaly leégett Moria menekülttáborból embereket fogadjon be Ausztria.

Ausztria az elmúlt években folyamatosan szigorította a menekültügyi jogszabályokat. Az ÖVP és az egykori koalíciós társai – így a Szabadságpárt és a Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) is – hosszú évek során alapozták meg az erőszakos kitelepítések politikáját. 2016-ban az SPÖ és az ÖVP megállapodott az úgynevezett „sürgősségi rendelet”-ben, amely a menedékkérelmek számának visszaesését eredményezte. A rendelet értelmében csak néhány menekültcsoport kap lehetőséget menedékkérelem benyújtására, ha a kormány veszélyt lát a közrendre és a belső biztonságra a menedékkérők számának növekedése miatt.

(WSWS, Taz)

 

 


 

Címlapkép: Wikipédia