Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntettek a leégett görög menekülttábor lakói, a rendőrök könnygázt fújtak rájuk

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán írtuk meg, hogy szinte teljesen leégett a leszboszi Moria mellett található menekülttábor, amit a tűz miatt ki is kellett üríteni. Habár az EU megállapodott arról, hogy finanszírozni fogja 400, kísérő nélküli fiatal és gyermek szárazföldre szállítását és elszállásolását, az eredetileg 2800 fős táborban az elmúlt 5 év alatt több mint 12 ezren zsúfolódtak össze 70 országból, és a legtöbbjük sorsa a katasztrófa miatt csak még bizonytalanabb lett.

Az elmúlt napokban a görög hadsereg elkezdett sátortábort építeni a menekültek számára, de addig is az emberek a szabad ég alatt, mezőkön és utak mellett aludtak, víz és élelem nélkül. Az épülő, új táborból azonban így sem kérnek, helyette azt követelik, oldják meg végre a helyzetüket, és engedjék meg nekik, hogy elhagyhassák a szigetet.

Emiatt pénteken tüntetést is szerveztek, amelyhez a helyi lakosok is csatlakoztak, miután ők is azt szeretnék, hogy a menekülteknek sikerüljön távozni Leszboszról, csak ők azért, mert félnek, hogy gócponttá válik a sziget, miután nemrég 35 menekült lett koronavírusos.

A BBC helyszíni riportja szerint a menekültek a tábor előtti rendőrségi kordonokhoz vonultak ki, amelyek meggátolják őket abban, hogy a szigethez tartozó kikötőhöz jussanak. Olyan feliratú táblákkal tüntettek, mint „nem ételt akarunk, hanem szabadságot” és „Moria minden életet megöl”.

A brit hírportál azt írja, pénteken énekelve és műanyag palackokat egymásnak ütve vonultak az úton, szombaton pedig a 444 számolt be arról, hogy egy átmeneti tábor közelében kezdődtek összecsapások: több száz fiatal férfi gyűlt össze, néhányan pedig kövekkel dobálták a rohamrendőröket, akik erre könnygázt fújtak a tüntetőkre.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke a tűzeset után arról beszélt, szeptember 30-án bemutatnak egy új uniós megállapodást a migráció és menedékkérés témában, hogy ezzel „pontot tegyenek ennek az elfogadhatatlan helyzetnek a végére”.

A World Socialist Web Site riportja szerint a moriai menekülttábor egyébként „maga volt a földi pokol”, tavaly az ENSZ egyik emberi jogi szakértője azt nyilatkozta, ez nem menekült-, hanem inkább koncentrációs tábor európai földön. Ahogy arról korábban mi is beszámoltuk, a rossz körülményekre a járványhelyzet csak még inkább rávilágított: az alapvető higiénés szabályok betartása szinte lehetetlen volt ekkora túlzsúfoltság mellett, a tábor egyes részein 1300 emberre jutott egyetlen csap, a legtöbb mosdóban pedig nem volt szappan.