Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelmeztetéssel megúszta Novák Előd, hogy leszerelte a szivárványos zászlót a Városházáról, majd a kukába dobta

Ez a cikk több mint 3 éves.

A bíróság szerint nem akarta ellopni a szivárányos zászlót a Városháza homlokzatáról Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, ezért csak figyelmeztetésben részesítették – olvasható az MTI Országos Sajtószolgálatának megküldött hírben.

Mint arról annak idején a Mércén is beszámoltunk, tavaly augusztusban egy tűzoltólétrára mászva Novák leszedte a fővárosi Városháza homlokzatáról a nemrég oda kitűzött szivárványos zászlót, majd egy kukába helyezte azt.

A politikus az MTI hírében a tovább részletek megismeréséhez a Facebookkal szembeni alternatívaként magyar közösségi oldalt, Hundubot ajánlja, de Facebook-oldalán is megtekinthető az ítélet szövege. Eszerint a  bíróság azt állapította meg, hogy Novák elkövetett ugyan szándékos rongálást – jelesül azt, hogy a szivárványos zászló tartórudjának egyik zsinórját késsel elvágta, és ezzel 20 000 forint értékű kárt okozott -, ám ezért csak figyelmeztetésben részíesítették.

Az ítélet azt hangsúlyozza, hogy nem állapítható meg lopás, és ezt támasztja alá az is, hogy a szivárványos zászlót a leszerelése után egy közeli kukába hajította. A bíróság ebből azt olvasta ki, hogy a Mi Hazánk alelnöke nem akarta eltulajdonítani a jelképet, csupán az volt a célja, „hogy a kérdéses zászló ne legyen észlelhető a főpolgármesteri Hivatal épületén”. Végül felhívták Novák a figyelmét, hogy „a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől”.

Az augusztusi akció után akkor a szélsőjobboldali párt úgy fogalmazott közleményében:

„Szégyen, hogy éppen száz évvel azután, hogy Horthy Miklós kormányzó megszabadította vörös rongyaitól a fővárost, Karácsony Gergely nemcsak azt a szellemiséget hozza vissza, hanem a többségi, jóérzésű magyar embereket provokálja egy ilyen emberiségellenes zászlónak a megjelenítésével.”

Először tavaly került ki az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlója a a Pride-hónap alatt a Városháza homlokzatára. Karácsony Gergely főpolgármester azt közölte, azért döntöttek így, hogy ezzel is világossá tegyék: Budapest városa büszke minden olyan polgárára, aki él a szabadságával, és kiáll saját közösségéért. A példát több kerület is követte, erre reagálva pedig Ferencvárosban pedig ugyancsak történt egy szélsőjobbos támadás a szivárványos zászló ellen: akkor FTC-ultrák vették le és égették el a kerület Pride-zászlóját.

(MTI OS)