Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betonüzem épülne Diósdon a lakóövezet mellé, a polgármester kiáll a tiltakozó lakosság mellett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Betonkeverő üzemet készülnek építeni Diósdon, a lakóövezet közvetlen közelében. A beruházás híre komoly felháborodást váltott ki a helyiekből, mivel arról komoly környezetkárosító hatása ellenére nem kérdeztek meg senkit, hivatalosan még az önkormányzatot sem.

Spéth Géza polgármester nemrég arról számolt be Facebook-oldalán: megbeszélést kezdeményezett a tervezett üzem képviselőivel, akikkel közölte:

egyetért a lakossági kezdeményezéssel és „Diósd város területén csak olyan gazdasági szereplők jelenlétét és tevékenység megtelepedését tudjuk elfogadni, amelyek működése nem zavaró az itt élő lakosok számára.”

Mint a posztból kiderül, a cég képviselői a település főépítészével csupán informálisan egyeztettek, ami nem minősül a jogszabályi előírásoknak megfelelő hivatalos bejelentésnek, ráadásul figyelmen kívül hagyták a főépítész kérését, hogy a beruházás megkezdése előtt egyeztessenek a település vezetésével. Ezt az egyeztetést a cég képviselőinek elmondása szerint a jogszabályok megismerése után nem tartották szükségesnek, ezért nem keresték és nem tájékoztatták a polgármestert a létesítendő üzem tervével kapcsolatban.

A lakosság nemrég petíciót indított az üzem megépítése ellen, melyben többek közt azt írják:

  • az épülő üzem közvetlen közelében, kb. 50-100 méterre lakott terület található, 250300 méteres körzetében pedig egy vadonatúj lakópark épül. A közelben sok kisgyerekes család, fiatalok, középkorúak, idősek laknak, akiknek a véleményére eddig senki sem volt kiváncsi;
  • az üzem éppen az uralkodó szélirányban helyezkedik el, a lakóövezetektől észak-nyugatra, amelynek működtetése esetén komoly levegőszennyezés lépne fel, a rákkeltő cementpor, a felvert kavics, homok, por valamint a tehergépkocsik károsanyag-kibocsátása miatt is;
  • a megnövekedett zajszint hatására a környéken lakók életszínvonala nagy mértékben romlana;
  • tisztázatlan, hogy az üzem működése milyen terhelést jelentene a villamoshálózatra, a város csatorna és vízellátó rendszerének kapacitására. Szintén tisztázatlan a melléktermék beton (zagy) kezelése, szállítása, amely további környezetkárosító hatásokkal járhat.

A lakossági aggályokat alátámasztja, hogy az önkormányzat által megbízott környezetvédelmi szakértő is szakmai kérdéseket tett fel az egyeztetésen a levegőtisztaság- védelmet, zaj-, és rezgés elleni védelmet, illetve a víz- és hulladékgazdálkodást illetően, valamint azzal kapcsolatban, hogy a tervezett üzemhez vezető út kapacitása és teherbírása várhatóan túl alacsony lesz a megnövekedő teherforgalom kiszolgálásához.

A polgármester elmondása szerint jelenleg a tevékenység megkezdéséhez semmilyen engedéllyel nem rendelkezik a cég (és még nem is kezdte meg azt).

És bár a jogszabályok lehetővé teszik az általa végezni tervezett tevékenység megkezdését, a település lakosságának ellentétes véleményét és tiltakozását nem lehet figyelmen kívül hagyni

– közölte a polgármester a cég képviselőivel.

Címlapkép: pixabay.com