Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább ötven kistermelőt is érint a zalaegerszegi sajtgyár felszámolása

Ez a cikk több mint 3 éves.

Zala és Vas megyében legalább félszáz beszállító veszíti el legnagyobb  vásárlóját azzal, hogy – mint ahogyan arról hétközben beszámoltunk – a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. (korábban Pannontej) üzemének bezárásával 70 év után megszűnik a sajtgyártás Zalaegerszegen – írja a Zalai Hírlap.

Noha maga a gyárbezárás egy hosszú, több évtizedes folymat vége volt, a megyei lap által megkérdezett kistermelő szerint közvetlen előzmény nélkül történt meg az erről szóló bejelentés bejelentés,  a beszállítók is egy héttel a bezárás előtt  értesültek a gyártás befejezéséről. A Zalai Hírlap tudósítása szerint a héten megtörtént a szerződések felbontása a termelők egy részével, a sajtgyár március 31-ig tudja átvenni tőlük a tejet, áprilistól már lakat lesz az egerszegi gyáron.

A hivatalos indoklás szerint a bezárásra azért került sor, mert a zalaegerszegi gyártás tartósan veszteségessé vált. A cég korábbi közlemény sezrint „a gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és a géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre lenne szükség, amely nem térülne meg”. Ezt a folyamatosan veszteséges üzemelést a francia magántulajdonos már nem kívánta tovább finanszírozni, ezért jelentették be az átszervezés szándékát.

A termlőknek most mihamarabb másik tej­ipari felvásárló után kell nézniük, bár remélik, hogy megvásárolja valaki a francia családi tulajdonban lévő egerszegi gyárat. Dunántúli cégeknél már érdeklődtek, ám amelyik messze van, annál azonnal felmerül, részt kell vállalni a szállítási költségekből. Visznek máshova is tejet, például van, aki a zalaegerszegi piacon tejboltot üzemeltet, de ez csupán kis részét teszi ki a megtermelt tej értékesítésének.

Zala és Vas megyében leg­alább félszáz gazdálkodót érint a zalaegerszegi üzem felszámolása. Őket egyébként már már tavasz óta sújtja a felvásárlási ár csökkenése.

Mint arról a gyár bezárása kapcsán esett már szó, 83 dolgozót érint a gyár bezárása, a cég kommunikációja szerint „néhányuknak” a társaság két másik üzemében, Veszprémben és Répcelakon biztosítanak munkalhetőséget. Azt is ígéri a cég, hogy akiknek költözniük is kell, lakhatási támogatást, lakóingatlan vásárlása esetén egy összegű, vissza nem térítendő letelepedési támogatást biztosítanak.

Ugyanakkor nem tudni, pontosan hányan tudnak majd élni ezzel a lehetőséggel, ahogyan azt sem, hogy hány, munkáját elveszítő egerszegi dolgozót érint az öregséginyugdíj-korhatár közelsége, és mi módon segítenék a szolgálati idejük letöltését; a cég szerint előbb személyes egyeztetéseken mérik fel a dolgozók helyzetét.

A bezárás hírére szombaton látogatást tett a zalaegerszegi gyárban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, majd közleményt közleményt adott ki az ITM, amely szerint a következő hetekben több egyeztetés is várható az üzem sorsát, esetleges átvételét illetően. A miniszter jelezte, hogy „ha sikeres lesz ez a folyamat, úgy a kormány kész energetikai fejlesztés, illetve innovatív eszközfejlesztés terén segítséget nyújtani a további működéshez és a szakmailag magas színvonalú dolgozói állomány egyben tartásához”.

(Zalai Hírlap)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor