Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Délutáni sétával tiltakoztak az SZTE alapítványosítása ellen a diákok

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap, miután az Szegedi Tudományegyetem Szenátusa eléggé zavaros körülmények között megszavazta, hogy önként kérik a vagyonkezelő alapítványi forma bevezetését, az ez ellen tiltakozó VVL-Veritas Virtus Libertas csoport egyik adminisztrátora bejelentette, ma délután 3 órakor a Rektori Hivatal épülete előtt, a Dugonics téren fog „sétálni.”

 

A publikus bejelentés után több tucat diák, és más szegedi polgár csatlakozott hozzá az épület előtt, ahol pár egyetemista a Himnusz éneklésébe kezdett, amelyhez az összegyűltek csatlakoztak is. A legtöbb résztvevő SZFE-s maszkot viselt.

Az érvényben lévő járványkorlátozások gyülekezési tiltása miatt tehát most délutáni egészségügyi sétára került sor az egyetem előtt.

Fotó: Horváth Csilla

Fotó: Horváth Csilla

Helyszíni beszámolók szerint a mintegy 100-150 fő tiltakozó nagyobb része diák, egy kisebb része oktató volt. Ugyancsak szemtanúk szerint az éneklés után néhány résztvevő egy tiltakozó matricát is ragasztott a hivatal ajatajára, amit azonban az azt védő biztonsági személyzet letépett és kidobott.

Korábban HVG Online szegedi tudósítója azt is megtudta, hogy lemondott pozíciójáról a szegedi bölcsészettudományi kar Doktori Tanácsának elnöke, Pál József, miután a kari mandátuma ellenére is megszavazta az egyetem alapítványi modellváltását tegnap délután

Pál József, aki egyetemi munkája mellett a szegedi Fidesz alelnöke is, már az ülésen nehezményezte, hogy a kari tanács korábbi szavazása értelmében nemmel kellett volna, hogy voksoljon, de ez ellen tiltakozott, és végül igennel szavazott.

Pécsen, ahol a Pécsi Tudományegyetem modellváltását pár perccel a szegedi után szavazta meg a Szenátus, pedig ma az ellenzéki vezetésű önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Horváth Tamás, egyszerűen úgy reagált a döntésre,

„Szarháziak! (PTE, 2021 Január 29.)”

Mindkét vidéki város esetében igaz, hogy attól tartanak, a vagyonkezelő alapítványi átalakulással, nemcsak az egyetemi tanszabadság kerül kormánykontroll alá, hanem az intézmények gazdálkodása is. Pécsett például a tudományegyetem több embert foglalkoztat, és nagyobb költségvetéssel is gazdálkodik, mint maga az önkormányzat.

Címlapkép: Fotó: Horváth Csilla