Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott az olasz miniszterelnök, de még visszatérhet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma hivatalosan is benyújtotta lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a római Quirinale palotában Sergio Mattarella elnöknek, aki a lemondást el is fogadta, írja a Corrierre della Sera online kiadása. Conte erre azért kényszerült rá, mert minisztereinek és koalíciójának nem volt többé többsége a Szenátusban, miután Matteo Renzi és neoliberális Italia Viva pártja kivonult a koalícióból, mivel nem értett egyet az EU-s pénzekből a kormányzó Öt Csillag Mozgalom által kitalált igazságügyi reformmal, és az olasz koronavírus mentőcsomag pénzeinek elosztásával sem.

Az olasz alkotmány előírásai szerint Mattarella elnök, miután hivatalában elfogadta Conte lemondását, holnap megkezdi a törvényhozásban részt vevő pártokkal a kormányalakítási tárgyalásokat.

Jobboldal: vagy együtt megyünk a kormányba, vagy választás jön

A lemondásra reagálva az informális egyeztetések szinte azonnal elkezdődtek. Antonio Tajani, a Berlusconi-féle Forza Italia jobboldali párt frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelent meg a jobboldali koalíció vezetőivel, a szélsőjobboldali Matteo Salvinivel és az újfasiszta Olasz Testvérek elnökével, Giorgia Melonival.

Közölte, Renzi korábbi, kiszivárgott terveivel, amelyek szerint a baloldal és a Forza közösen centrista kormányt alakítanának, szó sem lehet, mert a párt nem bontja meg partnereivel fenntartott jobboldali pártcsoportját.

Így Tajani hangsúlyozta, vagy a törvényhozás legtöbb pártjára kiterjedő egységkormányt alakítanak – ebben Salvini és Meloni is szerepet kapna – vagy semmihez nem járulnak hozzá, és jöhet az előrehozott választás.

A konferenciához elektronikus úton csatlakozott Silvio Berlusconi, a párt idősödő vezére is.

A holnap kezdődő egyeztetések legvalószínűbb kimenetele egyébként az, hogy az amúgy igen népszerű Conte másféle összetételű kormány élén térhet vissza, választásra tehát nem valószínű, hogy sor kerül az események miatt. A hírek szerint akár egy új centrista frakciót is tud majd alakítani, ha elég jobboldali képviselőt és szenátort rábír a következő hetekben a dezertálásra.

Salvini azt hangsúlyozta, hogy a „a baloldal marakodása” súlyos helyzetet okozott Olaszországban, egy súlyos járványügyi válság kellős közepén, ami mutatja a most lemondó Conte-kormány felelőtlenségét. Szerinte emiatt történt, hogy a kórházakba késedelmesen és akadozva érkezik csak vakcina, ezenkívül sürgősen kezelni kell „az iskolák biztonságos újranyitásának”, és az üzletek mielőbbi, országos újranyitásának kérdését is.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője és az eddigi kormány külügyminisztere azt hangsúlyozta, Renzi akciói elfogadhatatlanok, Conte lemondásával pedig „eljött az igazság pillanata”, nevesen, hogy ki tudja „ebből a teljesen értelmetlen politikai válságból” kirántani az országot. Szerinte pártja továbbra is ezért fog dolgozni majd.

A baloldal vezetői, akik szerint a koalíciós válság ugyancsak a legrosszabbkor jött, ugyanakkor azért kizárólag a bukott miniszterelnök Renzit és társait teszik felelőssé. Nicola Zingaretti, a Demokraták vezetője korábban hangsúlyozta, nagyon veszélyes helyzetet teremtettek Renzi ambíciói, és kizárólag saját politikai céljai miatt sodorta veszélybe a kormánykoalíciót, kockáztatva ezzel, hogy szélsőségesek kerülnek majd hatalomra.

Renzi valóban már többször, például 2020 elején is ott akarta hagyni Conte kormányát, mivel azonban saját pártja egyre kevésbé népszerű, Renzi ezt látta az utolsó esélynek arra, hogy csökkenő politikai befolyását kihasználja.

Címlapkép: Luigi di Maio facebook-oldala