Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre durvulnak a lezárásellenes tüntetések Hollandiában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Zavargásokkal, boltok kirakataink betörésével folytatódtak a pénteken bevezetett, este 9 órás kijárási tilalom, a lezárások és a járványintézkedések meghosszabbítása elleni tiltakozások Hollandia nagyobb városaiban. A Guardian híradása szerint a hétfői nap folyamán összesen 150 embert tartóztatott le a rendőrség Amszterdamban és Rotterdamban, többségük boltok kirakatait törte be, és fosztogatásokra is sor került.

A rendőrség könnygázzal, hanggránátokkal oszlatta több helyen az újra és újra összegyülekező tüntetőket, akik eredetileg az üzletek kinyitását, és a koronavírus-korlátozások és lezárások megszüntetését követelték.

A zavargásoknak kifejezetten holland ízt kölcsönöz, hogy egy alkalommal a tüntetők kerékpárokkal kezdtek el dobálózni, de miután egy nő megijedt ettől az egyikük néhány biciklit azért udvariasan arrébb tett.

Az eseményeket azonban több helyen lovasrendőrös oszlatás, könnygáz és vízágyú is kísérte.

A tegnapi eseményekkel kapcsolatban Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere „szégyent nem ismerő tolvajoknak” titulálta a letartóztatott fosztogatókat és tüntetőket, hozzátéve, hosszú polgármestersége ideje alatt még sohasem kellett engedélyeznie a könnygázas oszlatást, de most erre volt szükség.

A harmadik napjához érkező tiltakozások keretében azonban már nem csak a nagyobb városokban, de országszerte komoly rendbontásokra derült fény. Den Bosch, Zwolle, Amersfoort, Alkmaar, Hoorn, Gouda városokban is több helyen autókat gyújtottak fel a tüntetők, Haarlemben pedig a kivonuló rendőrségre kövekkel támadtak rá.

A rendőrség közleménye szerint a legtöbb, a közösségi médián szerveződő zavargó a tizenéves korosztályból került ki, így szerintük az is megkérdőjeleződik, nekik egyáltalán milyen szinten a most minden este 9-kor a járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás és lezárások okozzák a problémát, vagy mennyire inkább ürügy az egész helyzet, amit kihasználtak.

A legtöbb holland város polgármestere a zavargásokra hivatkozva további, vészhelyzeti intézkedést helyezett kilátásba, hogy azokat megfékezze. Mindez az ország 1945 utáni történetében példátlan, igaz, a második világháború óta most ,a koronavírus-járványra hivatkozva történt meg először az is, hogy egyáltalán kijárási tilalmat kellett az országban elrendelni.

Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, az adóhivatali családi pótlék-visszaélések nyomán, a Szocialista Párt képviselői által kirobbantott botrány miatt a Mark Rutter vezette holland kormány nemrég lemondott, hogy előrehozott választásokat írjon ki, így nekik akár még jól is jöhet, hogy előző, nagy botrányukról a lezárás elleni tiltakozások elterelik a figyelmet.

A hétvégi zavargásokat a miniszterelnök amúgy már el is ítélte, úgy fogalmazott,

„Ezeket az embereket egyáltalán nem a tiltakozás motiválta tetteik elkövetésében. Ez a szintű erőszak már egyszerűen köztörvényes bűncselekmény.”

Támogatja azonban a tiltakozások békés formáját Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője, aki – részben már ugyancsak a március 17.-i rendkívüli választásra kampányolva – gondatlan és meggondolatlan lépésnek nevezte a vírus miatti kijárási tilalom bevezetését. Közölte, mivel muszlimellenes és rasszista kijelentései miatt halálos fenyegetések érik, ezért ő évek óta szoros rendőri őrizet alatt éli életét, ezért „megérti az érzést”, hogy ezt a hollandok jelentős csoportjai nem akarják.

Koen Simmers, a rendőrszövetség elnöke vasárnap a televízióban úgy nyilatkozott, reménykedik ugyan abban, hogy az indulatok majd csillapodni fognak az országban, de szerinte inkább valószínű, hogy a zavargásokra, és összecsapásokra még hosszabb ideig számítani kell majd.