Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nők elleni gyilkosságok miatt szükségállapotot hirdettek Puerto Ricóban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szükségállapot kihirdetése lehetővé teszi, hogy több forrást különítsenek el és különleges képviselőt nevezzenek ki a nemi alapon elkövetett erőszak elleni küzdelemhez. Tavaly hatvan nőt és további hat transzdzsender személyt gyilkoltak meg az Amerikai Egyesült Államok társult államában, írja a Deutsche Welle.

A szükségállapot értelmében több forrást fordítanak a nemi alapon elkövetett erőszak elleni küzdelemhez, egy különleges kormányzati képviselőt neveznek ki a szigeten, akinek az lesz a feladata, hogy a gyilkosságok okait felkutassa, s új programokat is indítanak, amelyeknek az a célja, hogy a nők könnyebben munkába állhassanak.

Pedro Pierluisi kormányzó, aki január 2-án lépett hivatalba, a femicide-del kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „a kiszolgáltatott nők szenvedik el a szisztematikus egyenlőtlenség, a hátrányos megkülönböztetés és a macsóság” minden ódiumát, s ehhez járul még hozzá „az oktatás hiánya, s az is, hogy nincsen útmutatás, s nincsen cselekvés”, noha a rettenetes következmények már régóta láthatóak.

Több emberjogi csoport is felszólalt a mindössze 3 millió fős államban a nők elleni erőszak miatt. A karib-tengeri szigeten az elmúlt években megszaporodtak a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek, a nők elleni erőszak pedig döbbenetes mértéket öltött.

Ehhez jelentős részben a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások járultak hozzá – de nem kizárólag. Purto Rico még mindig küzd a 2017-es Maria hurrikán következményeivel. A trópusi ciklon 2.975 ember halálát okozta, százezreket pedig nyomorba taszított.

Az elmúlt években több nagyvárosban, így Mexikóvárosban is rendkívüli helyzetet vezettek be a nőgyilkosságok és a nemi alapon elkövetett gyilkosságok miatt.

(Deutsche Welle)
Címlapkép: Mérce