Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több kormányközeli lap helyreigazítást közölt: nem történt „titkos egyeztetés” az SZFE diákjai és Gyurcsány közt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több kormányközeli lap is helyreigazítást közölt a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban: valótlanul állították ugyanis, hogy titkos tárgyalásokat folytatott volna Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Alföldi Róbert rendező az intézmény diákjaival és az egyetemfoglalás szervezőivel, szúrta ki a 444.hu.

A Magyar Nemzet online felületén szeptember nyolcadikán publikálta a „Titokban egyeztetett Gyurcsány, Karácsony és Alföldi” című cikket, amelyben a Hír TV-re hivatkozva azt írják:

„Információik szerint a Demokratikus Koalíció elnöke három nappal ezelőtt Karácsony Gergellyel és Alföldi Róberttel egyeztetett. A megbeszélésen részt vett az intézmény egyik diákja, Bohos Imre és az egyetemfoglalás egyik szervezője, Rózsa László is. Történt mindez úgy, hogy a színművészeti egyetem diákjai korábban azt állították, hogy tiltakozó akciójuk politikamentes.”

Most az alábbi, vagy hasonló tartalmú helyreigazító közlemény jelent meg a Magyar Hírlap, valamint a Pesti Srácok erről szóló cikkei előtt:

„Helyreigazító közlemény: 2020. szeptember 08. napján a www.hirtv.hu online felületünkön közzétett „Kormányváltás esetén több száz vezető beosztású embert rúgnának ki Gyurcsányék” című online cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Gyurcsány Ferenc titkos megbeszélést folytatott, egyeztetett a színművészeti egyetemről Karácsony Gergellyel és Alföldi Róberttel, továbbá az intézmény egyik diákjával és az Egyetem-foglalás egyik szervezőjével, és így valótlanul állítottuk azt is, hogy ezen a megbeszélésen elhangzott volna, hogy a tüntetést tömegessé kell tenni és ki kell terjeszteni vidékre is”

Ahogyan arról a HVG korábban is beszámolt: a Magyar Nemzet egyik munkatársa a rendezőt, valamint a két politikust is megkereste, akik egyértelműen azt válaszolták, hogy ilyen egyeztetés vagy találkozás nem történt.

Tavaly októberben az egyik legnagyobb szolidaritási tüntetéssel kapcsolatban szintén arról számolt be a kormányközeli sajtó, hogy a demonstráció mögött az ellenzék, konkrétabban Gyurcsány Ferenc áll. Ezt részben arra alapozták, hogy a pártok biztosították az SZFE diákjait a támogatásukról, illetve arra, hogy az aHang küldött ki meghívókat az eseményre. Az Origo logikája szerint például mivel az aHang bonyolította le a tavalyi ellenzéki főpolgármesteri előválasztást, ezért „egyértelműen egy baloldali pártpolitikai szervezetről van szó”, amelyből pedig következik, hogy Gyurcsány áll az SZFE eseménye mögött.

Az aHang civil szervezet számos politikai témában kiállt már (és 2019-ben valóban igent mondtak Karácsony Gergely és Puzsér Róbert kérésére, hogy a főpolgármesteri előválasztás lebonyolításában segédkezzenek), honlapján „szócsőként” definiálja magát: „Eszközöket adunk a társadalom mozgósítására, petíciókkal, akciókkal, kampányokkal segítjük az összeHangolt cselekvést.” Konkrét pártpolitikai kérdésekben azonban eddig nem foglalt állást a szervezet.

Címlapkép: Az SZFE és támogatói 1956-os megemlékezése 2020.10.23-án. / Fotó: Mérce