Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fél év után törölte a szolgáltató a család tartozásait, akik a házuk leégése után is kapták a villanyszámlákat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Törölték a mintegy 700 ezer forintról szóló, fiktív villanyszámláit annak az albertirsai családnak, akiknek bár tavaly nyáron leégett házuk, a szerencsétlenség után is folyamatosan kapták a csekkeket a közművektől a leolvadt villanyóra után – erről a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence számolt be Facebook-oldalán pénteken.

Az NKM Zrt. azt követően vett fel most jegyzőkönyvet a júliusi tűzesetről, hogy Tordai levelet írt a közművek ügyeiben illetékes Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszternek. Az ellenzéki politikus beszámolója alapján két nappal később a közműszolgáltató már komolyan vette az ügyet, és hajlandó volt találkozni a családdal, jegyzőkönyvet vettek fel a közel fél évvel ezelőtti tragédiáról.

Azóta törölték a család a tűzeset után keletkezett, mintegy 700 ezer forintról szóló fizetési kötelezettségét.

Az albertirsai háromgyermekes családot 2020 júliusában érte a szerencsétlenség. Miután elvesztették otthonukat, Gér Mihály párbeszédes albertirsai képviselő és az önkormányzat segítségével egy 50 négyzetméteres albérletben tudták meghúzni magukat, amíg valamiképp rendeződik a helyzetük.

A család kálváriája az áramszolgáltatóval egyébként már jóval a tűzeset előtt elkezdődött: a 24.hu decemberben közölt riportjából kiderül, hogy a márciusi éves leolvasás után kaptak egy négyszázezres villanyszámlát, majd rendre 43 ezres havi csekkek érkeztek, noha állításuk szerint ők ennyi áramot biztosan nem fogyasztottak. A lakók a szolgáltató hibájára gyanakodtak, mert 2019-ben történt egy vezetékcsere óta gyakra nfordult elő feszültségingadozás, és a villanyóra gyorsabban kezdett pörögni. Elmondásuk szerint a szolgáltató nem volt nyitott a panaszaikra.

A csekkek aztán a ház leégése után is folyamatosan érkeztek, hiába jelezték a lakók a szolgáltatónak, hogy leégett a ház. Tartozásuk így 2020 végére már meghaladta a 700 ezer forintot.

A tűzeset pontos okai bár hivatalosan nem tisztázottak, a család a tűz keletkezési helye alapján azt gyanítja, hogy a 2019-es csere alkalmával beépített vezetékhez lehetett köze a katasztrófának. Ráadásul egy másik, környékbeli háznál, ahol ugyanazon a júliusi napon egy kicsivel korábban szintén tűz ütött ki, a 24.hu által megismert dokumentum szerint megállapították, hogy a villanyóra közelében keletkezett a tüzet okozó hiba. Tordai Bence is azt írja bejegyzésében, hogy Albertirsán több gyanús tűzesetről hallani városszerte, amelyekben az lehet a közös, hogy az áramingadozás miatt vesztik el családok az otthonukat.

A politikus szerint a jogtalanul kiállított számlák eltörlése félsikernek számít, mert így is maradtak nyitott kérdések az albertirsai család történetében. Nem tudni egyelőre ugyanis, hogy miként kárpótolják a családot az okozott károkért és kellemetlenségekért. Tordai azt is hozzáteszi: szerinte az NKM nem vizsgálta gondosan a feltehetően áramingadozásból fakadó szerencsétlenséget, a szolgáltató dolga lenne megelőzni azt, hogy Albertirsa déli részén, ahol folyamatosan gondot okoz az elektromos hálózat állapota, más családokat is hasonló tragédia érjen.

(Tordai Bence Facebook-oldala, 24.hu)

A kiemelt kép illusztráció.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán