Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bizottságnak nyilvánosságra kell hoznia a vakcinagyártókkal kötött szerződéseket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Manon Aubry, az Európai Baloldalt frakcióba tömörítő Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) európai parlamenti képviselője és társelnöke, a La France Insoumise (Franciaország fellázad) párt tagja ma bejelentette, hogy a GUE/NGL képviselőinek sikerült kiharcolniuk, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza, milyen szerződést kötött a német CureVac vakcinagyártóval. Ez lesz az első nyilvánosságra kerülő szerződés, amelyet az EB a különféle vakcinagyártókkal kötött a koronavírus-járvány idején.

Eddig ehhez a szerződéshez csak az Európai Parlament tagjai fértek hozzá: ők is csak úgy, hogy egy szigorúan biztosított szobában lapozgathatták a 60 oldalas dokumentumot 45 percen át, amelynek számos oldalát és sorát kihúzták, kitakarták. A képviselők a dokumentumról nem készíthettek feljegyzéseket vagy fényképeket.

Így olyan részletek maradtak tisztázatlanok, mint hogy mennyibe kerül az oltóanyag, vagy hogy a vállalat milyen felelősséggel tartozik az uniós állampolgároknak.

Manon Aubry hangsúlyozta, hogy mivel közpénzről van szó, nem lehet titokban tartani a szerződés részleteit.

„Az átláthatóság nem lehetőség, hanem alapvető jog. Minden EP-képviselőnek joga van ahhoz, hogy elolvassa az összes vakcinagyártóval kötött szerződést: amikor csak erre igényt tart!” – mondta el a GUE/NGL társelnöke.

A németországi CureVac cég november 17-én kötött szerződést az Európai Bizottsággal. A megegyezés szerint az Európai Unió 225 millió adag vakcinát vásárol a cégtől, de ha a készülő oltóanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, további 180 millió adagra tart igényt.

A CureVac június 6-án 75 millió eurós szerződést írt alá az Európai Beruházási Bankkal (EBB), hogy előállíthassa a vakcináját és felkészülhessen a tömeges termelésére.

A zorecimeran (CVnCoV) névre keresztelt vakcina tavaly decemberben lépett a harmadik tesztfázisába. Pillanatnyilag 36,500 résztvevőn tesztelik.

(Politico, The Left, Mérce)

 

 

Címlapkép: MTI/Mónus Márton