Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltakoztak: győztek – Felfüggeszti a szabadúszók büntetését a szerbiai adóhivatal

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezren vonultak utcára szombaton Belgrádban, hogy tiltakozzanak a szerbiai adóhivatal eljárása miatt, amely több évre visszamenően követelte, hogy a Szerbiában élő, de külföldön dolgozó szabadúszók (freelancer) fizessék be az adójukat.

A hatalmas felháborodást kiváltó ügy tavaly októberben kezdődött, amikor az adóhivatal több mint kétezer címre postázott fölszólítást.

Csakhamar kiderült, hogy sokan minden módon érdeklődtek aziránt, hogy az otthonról végzett munkájuk után kell-e adót fizetniük, s ha kell, milyen formában, ám a hivatalos szervek megnyugtatták őket.

Most pedig az elmúlt öt esztendőre szóló adófelszólítást küldtek ki a szabadúszóknak, jelentős részben fiataloknak, akik nem találtak munkát Szerbiában, de mégis maradtak volna az országban, vagy éppen még nem fejezték be az egyetemet.

Egyes esetekben az összbevételük 2/3-át követelte az adóhivatal, másoknak 18 millió forintnak megfelelő dinárt kellett volna az államkasszába fizetniük hat héten belül. Az adóhivatal ehhez egy húsz éve született törvényre hivatkozott.

A tiltakozásokat az Interneten Dolgozók Egyesülete szervezte meg, amelynek az elnöke, az újvidéki származású Miran Pogačar (aki a szerbiai AVM-nek megfelelő Tetőt a fej fölé-mozgalomnak is tagja) kijelentette: „a végsőkig fogunk harcolni”.

A kijelentésére Aleksandar Vučić államfő, a mintegy 700 ezer tagot számláló Szerb Haladó Párt elnöke is megszólalt, aki „baloldali fanatikusnak” nyilvánította Pogačart, s elmondta, „szóba sem jöhet, hogy ne fizessenek a szabadúszók”.

Miután azonban szombaton több ezres tömeg gyűlt össze a szerb képviselőház előtt, Ana Brnabić miniszterelnök békésebb hangot ütött meg, s tárgyalásra hívta a tiltakozókat, akik azt skandálták, hogy „Rablás, rablás”, „Előbb törvényt alkossatok, aztán adóztassatok”.

Míg ezek a megbeszélések zajlanak, az adóhivatal eláll a követeléseitől.

„Az eljárás felfüggesztése addig tart, amíg folynak a tárgyalások a kormánnyal. Ez a mi kis győzelmünk” – fogalmazott Pogačar, aki azt is elmondta, hogy igazságos adózást kívánnak kiharcolni, kívánják, hogy rendezzék a szabadúszók státuszát, s hogy ne fizettessék meg velük visszamenőlegesen azokat az adókat és járulékokat, amelyek semmi hasznukra sem voltak.

(Mašina, Szabad Magyar Szó Kurir.rs, Nova.rs, Mérce)

 

 

 

Címlapkép: MTI/Balázs Attila