Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az őszi félév elismerését és az elmaradt fizetésüket követeli az SZFE több mint 100 oktatója

Ez a cikk több mint 3 éves.

Összesen 107 oktató írta alá azt a 444-hez hétfőn eljutatott közleményt, amiben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az óraadók őszi félévi teljesítményének elismerését és az azért járó fizetés január végéig való elutalását követelik az új vezetéstől.

Emellett ragaszkodnak ahhoz is, hogy a szeptemberben kezdődött tanév első féléve érvényes szemeszterként legyen elkönyvelve.

A tanárok megjegyzik azt is, hogy a negyvenkilenc osztályvezető tanárból negyvenöt küldött állásfoglalást az új vezetőségnek arról, hogy nem fogadják el az őszi félév „eltüntetését”, erre egy hete választ sem kapnak.

Az egyetem kuratóriuma november 6-án rendelte el először a tanulmányi félév felfüggesztését, ezt a Hallgatói Önkormányzat bíróságon megtámadta. Egy november 25-i kormányrendelet azonban kimondta, hogy az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, az erről szóló döntés elleni bírósághoz fordulásnak pedig, a felsőoktatási törvényben foglaltaktól eltérően, nincs halasztó hatálya és azonnal végrehajtható. Erre hivatkozva a kuratórium másodszor is elrendelte a félév felfüggesztését november 27-én.

Ezt az SZFE egyetemfoglaló polgárai nem vették tudomásul, december 14-i közleményükben kijelentették, a félévet nem pótolják majd, mivel a tanórákat és oktatási tevékenységet, amelyet a félév során Vidnyánszky Attiláék ellen lázadva is elvégeztek, egyszerűen nem lehet semmissé nyilvánítani.

Az elmúlt napokban napvilágra került az egyetem új, február elsején kezdő oktatóinak listája, ezeket Báron György (filmesztéta, az SZFE jelenlegi oktatója, Nemzetközi Filmkritikus Szövetség magyar tagja) tegnap úgy kommentálta az ATV-nek, az azokon szereplő nevek ismeretlenek a szakmában. Ez nem azt jelenti, hogy ne rendelkeznének (minimális) szakmai múlttal,  de állítása szerint nagy részük politikai kinevezett, valamilyen módon kapcsolatuk volt a Fidesszel, vagy azokkal a szellemi körökkel, médiumokkal, amelyek kormánypártiak.

A filmesztéta úgy véli, ez nem egy erős csapat, illetve a nevek, amelyekről szó van, elképesztő színvonalzuhanást jeleznek.

Az egyetem új oktatói között olyan nevekkel találkozhatunk, mint a HírTV diákokat élő adásban vizsgáztató műsorvezetője, Velkovics Vilmos vagy a miniszterelnök facebookos videóit korábban készítő Baska Barbara

Az oktatók közleményének teljes szövege és az aláírók névsora:

„Mi, az SZFE tanárai ragaszkodunk az igazsághoz: jelenléti, illetve online oktatás zajlott a tanév őszi szemeszterében, és január végéig lezajlik a vizsgaidőszak. A hallgatók teljesítését jelenléti ívekkel, vizsgalapokkal és felvételeken rögzített vizsgafeladatokkal igazoljuk.

Mi, az SZFE tanárai ragaszkodunk az óraadó tanárok teljesítésének elismeréséhez, járandóságuk január végi kiegyenlítéséhez. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az őszi szemeszter őszi szemeszterként legyen lezárva.

Ne történhessen a Neptun rendszerben olyan adminisztratív manipuláció, amely az őszi félévet nulla kredittel érvényteleníti, és a tavaszit harminc kredittel nyitja meg. Ez a kizárólag büntetésként értelmezhető terv nem veszi figyelembe a Fővárosi Törvényszék 105.K.708.006/2020/3. számú, december 18-án kelt végzését, amely egyértelműen elrendeli a Kuratóriumnak az oktatást megtiltó, november 27-i döntésére a teljes halasztó hatályt. A kuratórium december 22-én megismételt döntése nem veszi figyelembe a valóságot. A Törvényszék azonnali jogvédelmet rendelt el a hallgatóknak.

Mi, az SZFE tanárai pedig azonnali jogvédelmet követelünk az igazságnak! Ne történhessen olyan manipuláció, amely a valós tényeket meghazudtolja!

Negyvenöt osztályvezető tanár (a negyvenkilencből) állásfoglalást küldött az új vezetőségnek, kinyilvánította, hogy nem fogadja el az őszi félév eltüntetését — egy hete nem kapunk rá választ. A hallgatóknak küldött tájékoztató, a sajtónyilatkozatok egyáltalán nem oszlatják el aggodalmunkat. A tanárok egy része tegnap, értesítés nélkül visszakapta a Neptun hozzáférését, de ők sem tudják a vizsgaeredményeket rögzíteni, másoknak továbbra sincs hozzáférésük.

Százhét tanár, aki az őszi félévben tanított.

Almási Tamás, Ari Zsófi, Árva László, Bagossy László, Balázs Gábor, Bányai Tamás, Báron György, Berecz Bea, Boldizsár Ildikó, Csató Kata, Csémy Melinda, Cserepes Gyula, Csizmadia Tibor, Dargay Marcell, Dés András, Denk Viktória, Erdélyi Attila, Esztán Mónika, Faur Anna, Fekete Ádám, Fekete Ernő, Ferenczi Gábor, Forgács Péter, Földényi F. László, Fuchs Lívia, Fullajtár Andrea, Gábor György, Gál Eszter, Garai Judit, Gelencsér Gábor, Gigor Attila, Gimesi Dóra, Golden Dániel, Grecsó Zoltán, Grósz Zsuzsanna, Gyombolai Gábor, Győrei Zsolt, Hajdu Szabolcs, Hegedűs D. Géza, Hoffer Károly, Horkay Barnabás, Horváth Csaba, Hutlassa Tamás, Jákfalvi Magdolna, Janisch Attila, Kármán Emese, Kárpáti Péter, Karsai György, Kende János, Kékesi Attila, Kiss Csaba, Kiss Éva, Kollányi Tamás, Kolosi Péter, Koltai M. Gábor, Kotroczó Róbert, Kovács D. Dániel, Laufer Szilvia, Lázár Zsigmond, Lemhényi Réka, Márk Iván, Máté Krisztina, Mátyássy Áron, Mélyi József, Nagy Zoltán, Németh Gábor, Neudold Júlia, Novák Eszter, Pálfi György, Pálfi Szabolcs, Papp Márta, Pistyur Veronika, Polgár Csaba, Porogi Dorka, Rába Roland, Radák Judit, Ragó Anett, Rigó Péter, Róbert Júlia, Ruff-Kiss Ágnes, Schulze Éva, Schwechtje Mihàly, Sellő Hajnal, Selmeczi György, Standeisky Éva, Stőhr Lóránt, Szabó Iván, Szabó Mónika, Székely Kriszta, Szilágyi Bálint, Szórád Máté, Szöllősi Barnabás, Tallér Zsófia, Tárnoki Márk, Tasnádi István, Téri Gáspár, Tóth Péter, Turcsány Villő, Upor László, Várady Zsuzsi, Varga Anikó, Wierdl Eszter, Zalán Márk, Zányi Tamás, Zeke Edit, Zurbó Dorottya, Zsótér Sándor”
Címlapkép: Mérce fotó