Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Történelmet írt Trump: másodszor is impeachment eljárás indult ellene

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megszavazta az amerikai képviselőház a Donald Trump elnök ellen indítandó második impeachment eljárást, így az most a szenátus elé kerül majd. A múlt hét szerdai capitoliumi ostrom nyomán megindított eljárás így akár Joe Biden elnökségének első napjaira is átnyúlhat majd.

Az amerikai képviselőház (House of Representatives) kétpárti többséggel megszavazta Trump ellen hétfőn benyújtott impeachment-javaslatot. A demokratákhoz 10 republikánus képviselő is csatlakozott, akik szintén elfogadhatatlannak tartották, hogy az amerikai elnök a Capitolium megtámadása előtt feltüzelte támogatóit.

Így összesen 197 nay (nem) és 231 yea (igen) szavazattal (5 tartózkodás mellett) elfogadták az impeachment eljárás megindítását.

A javaslat ezzel a szenátus elé kerül majd. Ott, a republikánus többség vezetője, Mitch McConnell szerint legkorábban január 19-én kezdhetik meg az impeachment tárgyalását, azaz egy nappal Trump elnöki terminusának vége, és Joe Biden beiktatása előtt. Mivel a folyamat itt több napot is igénybe vehet, ezért az eljárás szinte biztosan át fog nyúlni Biden elnökségébe.

A demokraták ennek ellenére támogatják a leköszönő elnök elleni eljárást, mivel az impeachment nem csak lemondatja, hanem minden további politikai szerepvállalásától is eltilthatja Trumpot.

Trump a november 3-i választások eredményét nem ismeri el, és továbbra is azt hangoztatja minden bizonyíték nélkül, hogy választási csalás áldozatává vált, és ebben a szellemben tüzelte folyamatosan híveit a közösségi médiában (amelynek legtöbb felületéről azóta kitiltották, vagy korlátozták, legtöbbször erőszakra való felbujtás miatt) a „választások tisztaságának számonkérésére”. Mint ismeretes, január 6-án Trump-támogatók özönlötték el az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát, miután Paul Gosar republikánus kongresszusi tag kifogást emelt Joe Biden arizonai győzelme miatt. Egy ilyen felszólalás után a képviselők maximum két órán keresztül vitathatják meg az eredmény igazságtartalmát, Trump támogatói eközben kezdték el megrohamozni az épületet.

A tüntetőket végül sikerült kiszorítani a törvényhozás épületéből, ahol újraindult a november 3-i elnökválasztások eredményének hitelesítéséről szóló vita, de a tumultusnak négy halálos áldozata is lett, három tüntető mellett egy Capitoliumot védő rendőr is elhunyt, valamint több helyiséget megrongáltak.

Az elnök a vita közben hivatalos közleményt adott ki, melyben annak fényében, hogy több demonstrációt is szerveztek képviselőházi eredmény miatt, felszólítja a szavazókat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, ne szegjenek törvényeket és ne legyen vandalizmus.

Donald Trump ezzel az első elnök lett aki ellen két alkalommal indítottak ilyen eljárást. Az első eljárást egy évvel ezelőtt indították, akkor azért, mert egy napvilágra került telefonbeszélgetés leirat szerint, Trump megpróbálta rávenni az Ukrán elnököt, hogy adjon neki információt Joe Biden családja ellen, hogy ezzel próbálja meg besározni az elnökválasztáson legesélyesebb ellenfelét. Ezt végül a republikánus többségű szenátus elmeszelte.