Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bizonytalan, hogy kifizeti-e a 15 milliós kártérítést a soroksári önkormányzat az Utcáról Lakásba Egyesületnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mint arról a Mércén korábban részletesen beszámoltunk, a soroksári önkormányzat képviselő-testülete tavaly novemberben változtatási tilalom elrendelésével akadályozta meg, hogy az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) egy háromlakásos mobilházat építsen, amit aztán olyan rászorulóknak adott volna bérbe, akiket szociális munkával is támogat.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy ismeretlenek Tiszta Soroksárért Társaság néven elkezdték azt a hamis információt terjeszteni, hogy hajléktalanszállót épül a területen, holott azonban szó sem volt. Bese Ferenc fideszes polgármester ugyan elismerte egy képviselő-testületi ülésen, hogy pontos tudomása van arról, hogy otthontalan emberek számára épülnek bérlakások, ő is többször nyíltan hajléktalanszállónak nevezte az épületet.

A kár, amely az egyesületet érte, a szervezet szerint nemcsak anyagi természetű volt, hanem munkájuk és ügyfeleik jó hírnevét is sértette. Az ULE a Mércének korábban elmondta, csak abban az esetben tudják folytatni az építkezést, ha kártérítést vagy cseretelket kapnának az önkormányzattól, de arra nincs tartalékuk, hogy egy újabb telket vásároljanak. Mint arról beszámoltunk, az egyesület végül ígéretet kapott a polgármestertől arra, hogy kártalanítják a szervezetet, és megvásárolják a telket, amit felbecsültetnek, így egy másik területen folytatódhat az építkezés.

Az önkormányzat fel is becsültette a telket, és már elő is készítette a megvásárlásáról szóló előterjesztést, ebből azonban kimaradt a telek árán felül ígért kártalanítás – hívta fel a figyelmünket az Utcáról Lakásba Egyesület.

Pedig erre óriási szükség volna, hiszen az építkezést már előkészítették, ami 15 millió forintjukba került. Ahhoz, hogy az önkormányzat által megtorpedózott mobilházat fel tudják húzni máshol, szükségük van erre a pénzre.

„Ez persze az anyagi része. Az erkölcsi kár, amit a hajléktalan emberek elleni uszítással okoztak, csak nehezen és lassan orvosolható”

– teszik hozzá.

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak, amint válasz érkezik, frissítjük a cikket.