Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kártalaníthatja a soroksári önkormányzat a kerületből kitúrt Utcáról Lakásba! Egyesületet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mivel az eredetileg tervezett helyen már nem épülhet meg az Utcáról Lakásba! Egyesület sorháza, ezért kártalanítással végződhet a lakásszegénységben élőket támogató szervezet és a soroskári önkormányzat konfliktusa – erről számolt be az ULE hétfőn kiadott közleményében.

Mint arról a Mércén korábban mi is írtunk, a Soroksári Önkormányzat képviselő-testülete múlt kedden hozott rendeletével változtatási tilalmat rendelt el egy szűk területen, amelyen az Utcáról Lakásba Egyesület saját tulajdonú telke az egyetlen beépítésre váró ingatlan, ezzel pedig azt is megakadályozták, hogy a szervezet egy háromlakásos sorházat létesítsen.

A helyzet előzménye, hogy néhány hete ismeretlenek Tiszta Soroksárért Társaság néven elkezdték azt a hamis információt terjeszteni, hogy hajléktalanszállót épít az egyesület. Holott az ULE valójában nem szállót, hanem egy 3 lakásos sorházat szeretett volna felhúzni, amelyek ingatlanjait olcsón adták volna ki rászorulóknak.

A kár, amely az ULE-t érte, a szervezet szerint nemcsak anyagi természetű volt, hanem munkájuk és ügyfeleik jó hírnevét is sértette. Az egyesület a Mércének elmondta, csak abban az esetben tudnják folytatni az építkezést, ha kártérítést vagy cseretelket kapnának az önkormányzattól, de arra nincs tartalékuk, hogy egy újabb telket vásároljanak.

Az eset óta az egyesület rendszeresen kereste Bese Ferenc polgármestert, aki a sajtó, és az ő megkereséseire sem válaszolt heteken át, míg végül október 29. csütörtökre titkárságvezetője időpontot adott egy találkozóra – írja az ULE.

Mivel az egyesület a Láng Endre utca 3. szám alatti telken már nem tervezheti a munkája megvalósítását, ezért a telek eladására, és az egyesület kártalanítására fókuszáltak a tárgyalás során. Az egyesület célja mostantól az, hogy a telek eladása után a programjukat egy másik telken valósíthassák meg. Ehhez egyrészt szükséges a mostani telek eladása, valamint az eddigi tervezési és telekrendezési költségeink megtérítése is.

Az ULE közlemény szerint az önkormányzat képviseletében Bese Ferenc polgármester azt vállalta, hogy még a hétfői napon napon elküldi az önkormányzat felkérését az egyesület felé a telek felmérésének megvalósításával kapcsolatban.

„Jelenleg várjuk az ajánlatot, és bízunk benne, hogy az ügy a lehetőségekhez képest mihamarabb rendeződik” – írja az egyesület.

A megbeszélésről szóló beszámoló szerint mind az önkormányzat, mind pedig az egyesület ingatlan értékbecslővel felméreti a telket, és a kérdés vagy a januári, vagy az ingatlan értékbecslés csúszása esetén legkésőbb a februári testületi ülésen napirendre kerül.

Címlapkép: A Láng Endre utcai bérlakások látványterve. (Forrás: ULE)