Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer nő szabadulhat a gyilkossági vádak alól Argentínában, mivel az abortusz többé nem bűncselekmény

Ez a cikk több mint 3 éves.

A december végén elfogadott argentin abortusz-legalizáció hozadéka lehet, hogy az a több száz, egyes források szerint több ezer nő, akik a korábbi abortusztörvények megsértése miatt töltik büntetésüket, illetve néznek szembe bűnvádakkal, most felszabadulhatnak a jogi üldözés alól.

Argentína most bejelentette, hogy leállítják az abortálás miatt bűnvádi eljárás alá vont nők elleni pereket.

Egyelőre nem lehet tudni a pontos számot arról, hogy hányan számíthatnak jelenleg folyó ügyükben felmentésre. Egy argentin emberi jogi szervezet, a Cels más szervezetekkel és a San Martín Egyetemmel közösen eddig 1532 abortusszal összefüggő esetet azonosított az elmúlt nyolc évből, amelyeket megszüntethetnek a megváltozott jogi környezet alapján. Ez a szám viszont jóval nagyobb is lehet, mivel nem minden tartományból küldtek választ a hivatalos szervek a kutatók kérdéseire.

Mint azt korábban a Mérce is megírta, december 30-án az argentin szenátus is áldását adta, az ország elnöke, Alberto Fernández által benyújtott, abortuszt legalizáló törvényre. Ezzel Argentína lett a harmadik latin-amerikai ország ahol megengedetté vált a terhesség megszakítás a 14. hétig.

Maratoni tárgyalás után a szenátus 38 igen és 29 nem szavazattal fogadta el a javaslatot.

A terhességmegszakítást eddig csak nemi-erőszak, az anya vagy a magzat életének veszélyeztetettsége esetén engedélyező törvény megváltoztatásáért évek óta folyik civil küzdelem. A mozgalom szimbólumává a zöld kendő vált, amit a szavazások során a parlament épületénél tiltakozók is nagy számban viseltek.

A javaslatot beterjesztő elnök kampánya során is már úgy fogalmazott, ő ugyan katolikus, azonban a törvényeket mindenki számára kell meghoznia. Korábban kifejtette azt is, az abortusz legalizálásának komoly egészségügyi okai is vannak, mivel az országban évente 38 000 nő kényszerül illegális terhességmegszakításra, aminek következményként a 1983 óta 3000-en haltak meg.

A szenátusi vitát több ezren követték élőben a kongresszus épülete előtt, a tömeg a javaslat elfogadását követően hatalmas ünneplésben tört ki.

A régióban eddig mindössze Kubában, Uruguayban, és Mexikóvárosban kérhették a nők a terhességmegszakítást.

A katolikus egyház erős befolyása miatt a legtöbb Latin-Amerikai országban továbbra is bűncselekménynek számít a terhesség megszakítása. Az abortusz El Salvadorban és a Dominikai Köztársaságban, Nicaraguában és Hondurasban egyenesen tilos, több országban pedig csak akkor engedélyezik, ha a terhesség nemi erőszak eredménye vagy az anya élete forog veszélyben, illetve ha a magzat súlyos rendellenességgel jönne világra.

A jelenlegi helyzetre reflektálva María Laura Garrigós, az argentin igazságügyi minisztérium államtitkár-helyettese úgy nyilatkozott: lehetséges, hogy vannak nők börtönben jelenleg gyilkosságért, miután abortuszon estek át, főként az ország konzervatívabb északi régióiban, bár ezekben az esetekben általában többnyire jóval a 14 hetes időhatáron túli abortuszokról beszélhetünk.

„Értelmezés kérdése, hogy egy magzat mikortól nem magzat többé. Általában ez a jogértelmezés viszont férfiaktól származik. A bírók általában főként férfiak.”

– közölte Garrigós, majd hozzátette:

„Ismerek nőket, akik ezért dolgoztak 50 évig. Ezek a kezdeményezések nem fognak csak úgy visszavonulni, folytatni fogják a küzdelmet, hogy megoldják ezeket a problémákat. Ez haladás, amit a patriarchátus ellen érünk el.”

A Cels egy jelentésében kimutatta, hogy több nő is hosszas börtönbüntetését tölti éppen olyan vádak miatt, mint például minősített emberölés, miután terhességük késői szakaszaiban olyan nehézségeken mentek keresztül, mint halva születés, vagy vetélés. A legtöbbjük ráadásul extrém szegénységben élő nő.

(The Guardian)