Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesti helyettes tisztifőorvos: csak az kap vakcinát, aki regisztrált a kormány oldalán

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csak azt lehet beoltani, aki regisztrált a vakcinainfo.gov.hu oldalon a védőoltásra, derítette ki a 444.hu egyik idős olvasója hosszas és kitartó kérdezősködés után. A fővárosi tisztiőforvos helyettese, Dr. Kelemen Erzsébet egy, a hírportál által nyilvánosságra hozott válaszában egyértelműen leszögezte:

„A COVID-19 elleni védőoltást igénylők kétféle módon jelezhetik igényüket:

1., Az Ön által is megkapott regisztrációs lap kitöltésével, visszaküldésével, (ez csak nyugdíjasokra vonatkozik),

2., online regisztrációval.

Az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás ÖNKÉNTES.

Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye.”

A 444 ehhez nem felejti el hozzátenni, eddig erről a kormány kommunikációja részéről egyáltalán nem esett szó, korábban Rogán Antal miniszter is csak annyit mondott, előnyt élvez majd, aki regisztrál, Müller Cecília ezt később cáfolta, Simicskó István, a KDNP képviselőcsoportjának nevében december 16-án leszögezte, „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”.

A portál maga az Operatív Törzset zaklatta kitartóan válaszért hónapokig, de ilyen egyértelmű megerősítést ők sem tudtak elérni. A felelős miniszterek és szóvivők helyett most az egyik helyettes tisztifőorvos tette tisztába a dolgot.

Ahova nem jut, oda kellene

Ellehetetleníti a vakcinák normális elosztását, és a megfelelő, a vírusra adott globális választ a kétoldalú vakcina-paktumos sorozata. Erre hívta fel a figyelmet tegnap Tedrosz Adhamon Gebrejeszusz, a WHO általános főigazgatója. Hozzátette, a WHO Covax-vakcinainformációs megosztó központja eddig 7 milliárd dollárt költött arras, hogy 92 fejlődő ország is minél előbb hozzáférhessen a védőoltásokhoz, hogy megkezdhesse azok szétosztását.

Erőfeszítéseik ellenére azonban a legnagyobb jelenlegi vakcinakibocsátó, az amerikai Pfizer és a Moderna, de az AstraZeneca a WHO főigazgatója szerint inkább egyénileg egyezkedett a leggazdagabb országokkal. Így az első pár millió vakcinán csupán az USA, Kanada, az Európai Unió, Norvégia és Svájc osztozkodnak, mindenki más kimarad.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár (B) és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO igazgatója egy koronavírus-tájékoztatón Genfben, 2020. feburár 24-én. / Fotó: ENSZ Genfi szervezetei, Flickr

Gebrejeszusz ezért minden vakcinagyártó céget arra hívott fel, azonnal tegyék a formulát és az oltóanyagmintát ingyenesen elérhetővé a COVAX-rendszeren keresztül, hogy minden fejlődő ország képes legyen azt előállítani, és mielőbb megkezdődhessen mindenhol a koronavírus elleni védekezés oltási szakasza.

A WHO arra is emlékeztetett, eddig globálisan 88 millió fertőződést regisztráltak, és számos országban, mint India szegényebb szövetségi államai, Thaiföld, Myanmar vagy Banglades, felszaporodott a fertőzések száma, de nem áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre gyógyszer vagy oltóanyag.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán