Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Életfogytig tartó börtön várhat 53 letartóztatott hongkongi ellenzékire

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hongkongi rendőrség szerdán 53 demokráciapárti ellenzéki politikust és aktivistát tartóztatott le a nemzetbiztonsági törvény megsértéséért. A vád életfogytig tartó szabadságvesztést vonhat magával.

Az új nemzetbiztonság törvényt nyáron fogadta el a legfőbb kínai törvényhozó testület, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága. A törvény szerint Hongkongnak „javítania kell” a nemzetbiztonságát az „árulással és felforgatással” szemben – mégpedig úgy, hogy a helyi rendfenntartó erők mellett a kínai hatóságok is intézkedhetnek a városban. A törvénytervezet különböző verziói ellen a hongkongiak 2019 nyara óta demonstrálnak folyamatosan, bár a koronavírus 2020-ban jelentős akadályt állított a mozgalom útjába.

Carrie Lam, Hongkong kormányzója július 31-én jelentette be, hogy a vírus miatt az eredetileg szeptemberre tervezett választást egy évvel későbbre halasztja. A választás során a város törvényhozói testülete, a Törvényhozó Tanács képviselőiről szavazhattak volna a hongkongiak. Lam bejelentését megelőzően 12 demokráciapárti jelöltet zártak ki a hatóságok a választásban való részvételből arra hivatkozva, hogy Hongkong függetlenségét hirdették.

A mostani letartóztatások szintén a választással vannak összefüggésben: a rendőrség szerint az őrizetbe vett politikusok és aktivisták megsértették a nemzetbiztonsági törvényt azáltal, hogy részt vettek a demokráciapárti tábor előválasztásán még júliusban.

Az előválasztáson több mint 600 ezer hongkongi adta le a szavazatát, amely jelentősen meghaladta az előzetesen várt 170 ezres részvételt.

Az előválasztás célja az volt, hogy az ellenzéki jelöltek listája véglegesedjen a szeptemberi választás előtt. Az ellenzék azt remélte, a választás során többséget szerez a Tanácsban, ehhez több mint 35 széket kellett volna megszerezniük.

A hatóságok szerint az előválasztás lebonyolítása illegális volt, a letartóztatottakat az államhatalom felforgatásával vádolják.

Az őrizetbe vettek között szerepel az előválasztás egyik szervezője, Benny Tai, több kerületi tanácsos, az ellenzéki Szociáldemokraták Ligájának két alelnöke, Leung Kwok hung és Jimmy Sham, valamint egy amerikai állampolgár is, John Clancey. Clancey ügyvédként praktizál Hongkongban, az Ázsiai Emberi Jogi Bizottság elnökeként számos alkalommal kiállt a hongkongi tüntetők ügye mellett.

A letartóztatási hullám során a  rendőrség megjelent több demokráciapárti média irodájában is, az Apple Daily, az InMedia és a StandNews hírportálok szerkesztőségétől követeltek az előválasztáshoz kapcsolódó dokumentumokat. A  Hong Kong Free Press tudósítása szerint senkit se tartóztattak le és nem kutatták át az irodákat. A Riporterek Határok Nélkül szerint ez egyértelmű megfélemlítési taktika volt.

Novemberben a Törvényhozó Tanács összes demokráciapárti képviselője lemondott tisztségéről, miután a hongkongi kormányzat négy törvényhozó kizárásáról rendelkezett egy új törvényre hivatkozva, amelynek értelmében azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében. Így összesen 19 ellenzéki képviselő hagyta el a testületet. Közülük többeket már korábban letartóztattak, de a mostani hullámban is legalább ötüket őrizetbe vették.

A letartóztatási hullám több mint kétszeresére növelte azok számát, akiket az új nemzetbiztonsági törvény értelmében tartóztattak le, pedig Carrie Lam kormányzó korábban azt ígérte, a rendelet nem befolyásolja majd a hongkongiak mindennapjait, és kizárólag egy szűk bűnözői réteg ellen lesz alkalmazva.

A Hongkong autonómiájáért vívott küzdelemről itt olvashatók korábbi cikkeink.