Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egész hongkongi ellenzék lemondott, miután négy politikust kizártak a hatóságok a törvényhozásból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán egy olyan új törvényt fogadtak el Pekingben, amely lehetővé tette a helyi hatóságok számára, hogy kizárják a törvényhozásból a „nem patrióta” politikusokat. A South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap szerint még hétfőn 19 ellenzéki törvényhozó közölte, hogy amennyiben bármelyiküket eltávolítják, mindannyian lemondanak tisztségükről – írja az MTI. Ennek megfelelően, miután négy ellenzéki politikust kizártak Hongkong törvényhozó testületéből a pekingi határozat életbe lépését követően, az összes ellenzéki, demokrácia-párti törvényhozó benyújtotta a lemondását – írja a Guardian.

Az MTI tudósítása szerint a kínai törvényhozás hivatalos testülete, az Országos Népi Gyűlés szerdán elfogadott határozattervezete alapján azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében.

A nemzetbiztonság veszélyeztetésének minősülhet többek közt a hongkongi függetlenség gondolatának népszerűsítése vagy támogatása, Peking város fölött gyakorolt szuverenitásának elutasítása, illetve külföldi erők bevonása a város ügyeibe.

A hongkongi kormányzat percekkel a határozat meghozatala után már be is jelentette négy ellenzéki politikus – Alvin Yeung, Kwok Ka-ki és Dennis Kwok a Polgári Pártból és Kenneth Leung a Szakemberek Céhéből – kizárását. Ezeket a politikusokat a kormány már korábban eltiltotta az eredetileg szeptemberre tervezett törvényhozási választásokon való indulástól.

Nem sokkal kizárásukat követően a törvényhozó testületben maradt 15 ellenzéki politikus egymás kezét fogva állt ki a sajtó elé, ahol bejelentették felmondásukat. „Peking részéről ez egy olyan döntés, amely Hongkong demokráciáért vívott harcának a végét jelenti” – idézi egyikőjüket, Claudia Mót a Guardian. Wu Chi-wai szerint a kormány ezzel felszámolja Hongkongban a hatalmi ágak szétválasztását, és egy olyan hatéves terv kulminációjának nevezte a lépést, amely a városállam autonómiájának totális felszámolását célozta.

A Guardian szerint a hongkongi törvényhozó testületben a Peking-párti politikusok alkotják a döntő többséget,

az ellenzék lemondása pedig „Hongkong egyik utolsó olyan fórumának a végét jelenti, ahol szabad és demokratikus viták zajlottak”.

Nyár elején lépett életbe Hongkongban az új nemzetbiztonsági törvény, amely akkora befolyást biztosított Kínának a korábban viszonylagos autonómiát élvező városállam fölött, hogy az ellenzői szerint végleg megszüntette az „egy ország, két rendszer” struktúrát, amelyben Hongkong 1997-es kínai fennhatóság alá kerülése óta  működött. A törvény értelmében Hongkongnak „javítania kell” a nemzetbiztonságát az „árulással és felforgatással” szemben, ennek érdekében pedig a helyi rendfenntartó erők mellett a kínai hatóságok is megjelentek a városban.

Hongkongban több mint egy éve tartanak a tüntetések a kínai befolyás növekedése miatt, az ezzel kapcsolatos cikkeinket itt lehet elolvasni.