Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A koronavírusra hivatkozva egy évvel elhalasztják a választásokat Hongkongban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma jelentette be Hongkong miniszterelnöke, Carrie Lam, hogy a gyarmati időszakból megmaradt törvényhez visszanyúlva egy évvel, a tervezett szeptember 6 helyett, 2021 szeptember 5-re halasztják a választásokat.

A vezető elmondta, hogy az elmúlt hét hónap legnehezebb döntését kellett meghoznia, de szerencsére a kínai központi kormány teljes támogatását élvezte. A halasztásra, a hivatalos kommunikáció szerint azért volt szükség, mivel a városállam a koronavírus járvány eddigi legnehezebb időszakát éli, napi több mint 100 igazolt fertőzöttet azonosítanak, a kórházak Covid-19 osztályai pedig már most 80%-os kapacitáson működnek.

Lam elmondta, mivel a választásokat négyévente egy alkalommal tartják, ezért fontos, hogy azok a lehető legigazságosabban kerüljenek megrendezésre és, mivel az országnak nincsen megfelelő infrastruktúrája egy elektronikus- vagy levélszavazás lebonyolítására, így egészségügyi kockázat nélkül, az hagyományos módon nem tartható meg.

Ezzel szemben a demokrácia párti kritikusok szerint a kínai központi kormány a koronavírus leple alatt igyekszik elhalasztani egy olyan választást, amit szinte biztosan elveszítettek volna a Peking párti jelöltek. A héten korábban már 12 jelenlegi parlamenti képviselőt eltiltottak a választásokon való indulástól, a legtöbb esetben a június végén életbe lépő új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva.

A Human Rights Watch helyi tagja szerint ez egy cinikus lépés, aminek célja egy politikai, nem pedig egy egészségügyi válság helyzet kezelése:

„Ezzel Carrie Lam lehetőséget kapott arra, hogy megtagadja a hongkongiaktól a kormányuk megválasztásának jogát. Anélkül, hogy alternatívákat keresnének Lam és pekingi támogatói egy egészségügyi válság leple alá helyezik az elnyomást.”

A demokrácia-párti képviselők szerint a lakosság hatvan százaléka mögöttük áll, így Peking célja egyértelműen egy olyan választás elhalasztása, amit elveszteni látszanak.

Bár tény, hogy Hongkong, ami eddig viszonylag jól megúszta járványt, az eddigi legnehezebb időszakát éli, azonban a kritikusok szerint nem feltétlenül megalapozott a választások elhalasztása, különösen egy évre. Összehasonlításképpen a régió országai közül Szingapúrban a választások napján 451 igazolt fertőzöttet regisztráltak, ami közel ötszöröse a városállam jelenlegi napi adatának.

A Hongkongi eseményeket, tüntetéseket, a nemzetbiztonsági törvény életbe léptetését és következményeit itt követtük a Mércén.

(Via TheGuardian, BBC)

Címlapkép: MTI/KKM/Borsos Mátyás