Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzat is kifogásolta a tatai Öreg-tó partjára épülő szállodáról készült hatástanulmányt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elkészültek a tatai Öreg-tó partjára tervezett Avalon-szálloda hatástanulmányai, amelyet a város vezetői hiányosnak ítéltek, így még jó pár hónapig nem kezdődhet meg az építkezés, írja a helyi hírportál, a Kemma.

Még májusban, a koronavírus-járvány első hullámának végén jelentette be az állami pénzekkel jelentősen megtámogatott Hell-cégcsoporthoz tartozó Avalon, hogy egy 120 szobás luxus szállodát tervez építeni a város lakóinak kedvelt helyszíne, az Öreg-tó partjára. A beruházás híre jelentős ellenállást váltott ki a helyiekből: a lakosság ugyanis félti a tó környezeti értékeit, amely többek között Natura 2000 és a Ramsari egyezmény védelme alatt áll.

Bár a beruházó Avalon Park Kft. az építkezés májusi bejelentésekor még azt nyilatkozta, hogy a munkálatok 2020 végén elkezdődhetnek, az ügy jelenlegi állása szerint a beruházás még várat magára. A városi vezetői ugyanis még júniusban szólították fel a céget, hogy saját költségen készíttessen hatástanulmányokat a tervezett szállodáról – a 400 oldalas dokumentumot a cég most el is juttatta a városhoz.

A polgármester, Michl József viszont arról tájékoztatta a lakosságot: a hatástanulmányt megkapták, azonban hiányosnak, pontatlannak találták, ezért észrevételeikkel visszaküldték a készítőknek.

A tanulmány két részből áll: az első a telepítési tanulmányterv, amely az építkezésre vonatkozik, erre 35 pontban reagált a város. A második rész a környezeti hatásvizsgálat volt, amelyre az önkormányzat 60 észrevételt tett.

Többek között azt javasolja a város, hogy a cég vizsgálja meg, hogy a helyi építési szabályzat változtatása nélkül is megépíthető-e a tervezett beruházás, illetve kitér a terület gépjárműforgalmának meghatározására is, szerintük ugyanis ez nem veszi figyelembe se a felújítás alatt lévő Eszterházy-kastély, se a közeli iskolák forgalmát. A tervezett kétszintes mélygarázzsal kapcsolatos talajmechanikai vizsgálat eredménye is kérdéses.

A területen lévő források feltárása és a felszín alatti vizekkel kapcsolatos megállapítások részletességét is kifogásolják – és mivel környezet- és természetvédelmi szempontból ez az egyik leghangsúlyosabb rész, így sokkal részletesebb elemzés szükséges abból a szempontból, hogy a beruházás miért nem érinti a forrásokat.

Az Avalon-csoport nemrégiben a szintén tóparton álló Cifra-malomra is szemet vetett – bár a város ikonikus épületének sorsa még nem dőlt el. Erről hosszabb, elemzőbb cikkünk itt olvasható.

Címlapkép: Füzessi Károly, Mérce