Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus összefoglaló: többségben a gyógyultak száma, több országban is válságra figyelmeztetnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több a gyógyult, mint a fertőzött

1410 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 114 beteg. Jó hír azonban, hogy 163 403 főre nőtt a gyógyultak száma, az aktív fertőzöttek pedig 153 504 főre csökkentek. Hosszú idő után tehát először haladta meg a gyógyultak száma az aktív koronavírussal fertőzöttekét Magyarországon. Legutoljára a járvány első hullámánál, májusban volt megfigyelhető a csökkenés. Azonban jelenleg is 5529 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen, írja a hivatalos tájékoztatás.

Tanulmány: Majdnem egy millió forintnyi eurót vesztett minden olasz állampolgár a gazdasági válság miatt

Az olasz CGIA kereskedelmi szervezet szombaton publikált tanulmánya alapján az Olaszország bruttó hazai terméke 9,9 százalékkal csökkent a tavalyi évben a koronavírus-válság gazdasági következményei miatt. Ez fejenként 2600 euró bevételkiesést okozott az ország polgárainak, ami a jelenlegi árfolyamra átszámítva közel 930 ezer forintot jelent, írja az MTI. Az olasz kormány bizakodó, 2021-re 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A CGIA szerint a válság előtti szintre 2024-ben jut vissza az ország GDP-je.  A 2019-es évhez képest a lakossági fogyasztás 101 milliárd euróval, vagyis 10,5 százalékkal, a  beruházások 13,6 százalékkal, az ország exportja pedig 16,7 százalékkal csökkent.

Csődhullámra figyelmeztetnek Németországban

Marcel Fratzscher a Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung (DIW) német gazdaságkutató intézet elnöke az Augsburger Allgemeine lapnak adott interjúban úgy nyilatkozott: „Minél tovább tart a zárlat, annál több vállalat kerül lehetőségei határára és annál több lesz kénytelen csődöt jelenteni” írja az MTI. „A kérdés nem az, hogy lesz-e csődhullám, hanem hogy mikor” tette, hozzá a DIW elnöke. Szerinte a második zárlatnak súlyosabb következményei lesznek a vártnál, ugyanis a munkaerőpiaci helyzet kedvezőtlenebb annál, amit a statisztikák mutatnak.

Tavaly közel 600 ezer társadalombiztosítási járulékot fizető alkalmazott veszítette el az állását. Ehhez jön még mintegy 850 ezer kisegítő (mini-job) foglalkoztatott, akik sem munkanélküli segélyre, sem részmunkaidős foglalkoztatási támogatásra nem tarthatnak igényt. Nagy veszteség érte emellett a mintegy két és fél millió önálló dolgozót is.

Már legalább 33 országban fedezték fel a mutáns koronavírust

A Covid-19 fertőzőbb vírusváltozatát már legalább 33 országban igazolták, Magyarország nincs köztük. Először Nagy-Britanniában fedezték fel, a mutálódott vírust, ami egyébként nem produkál súlyosabb tüneteket, azonban terjedési sebessége jóval nagyobb.  Az Egyesült Királyság december 8-án jelentette be, hogy a koronavírus új, gyorsabban terjedő változatát igazolták, melynek következtében 40 ország tiltotta meg a szigetországból érkező utazók belépését, amely komoly fennakadásokat okozott az áruforgalomban is. A New York Times értesülései szerint eddig az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Törökország mellett – Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kína, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, India, Írország, Izrael, Olaszország, Japán, Jordánia, Libanon, Málta, Hollandia, Norvégia, Pakisztán, Portugália, Szingapúr, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Tajvan és az Egyesült Arab Emírségek jelentettek fertőzötteket a mutálódott vírussal.

Görögország és Franciaország is hosszabbít a járványügyi intézkedésein

Szombaton meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat Görögországban egészen január 11-ig. Az este 8-tól reggel 5-ig  tartó kijárási korlátozás mellett az ünnepek körüli vallási szertartások elmaradnak, az iskolák pedig továbbra is bezárva tartanak. A kormány a még mindig magas fertőzöttek számával indokolta az intézkedéseket.

Franciaország 15 megyében meghosszabbítja a kijárási korlátozást. 6 millió ember az ország keleti részén este 6-tól reggel 6-ig nem hagyhatja el az otthonát, míg a többi területen a korlátozás az eredeti, este 8-as időpontban marad, írja az Euronews.   Nyugat-Európában Franciaország rendelkezik a legnagyobb, 2,620,425 fős fertőzött számmal, amely a világon az ötödik legmagasabb esetszám. Újév első napján számos illegális házibuliról is beszámoltak a francia lapok.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt