Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer kamionsofőr várja napok óta a délkelet-angliai határon, hogy leteszeljék és átkelhessen Franciaországba

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Angliában megjelent, új koronavírus-variáns miatt a hét elején lezárták a határt Nagy-Britannia és Franciaország mögött – és bár szerda estétől újraindulhatott a légi, vasúti és tengeri közlekedés is, a brit oldalon jelenleg is több ezer kaminos várja, hogy átkelhessen Franciaországba, írja az MTI.

A brit kormány múlt héten jelentette be, hogy új variánst azonosítottak, amelynek fertőzőképessége a vizsgálatok alapján akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított koronavírus-típusokét. A francia hatóságok ezért hétfőn, nulla órától állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat.

A tilalom olyan járművekre vonatkozott, amellyel emberek – gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok – is átkeltek volna a túloldalra, az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények (például konténerek és vontató nélküli kamion-pótkocsik) szállítását a hatóságok nem korlátozták. Ám a szerda este feloldott határzárnak ellenére is csak az léphet be Franciaországba, aki 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus tesztet mutat fel.

A kamionsofőröknek így egy 30 perc alatt eredmény mutató gyorstesztet kell elvégezniük, amelynek eredményét SMS-ben kapják meg, negatív lelet esetén ezt az üzenetet felmutatva, a szűrővizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba.

A brit közlekedési miniszter, Grant Shapps tájékoztatása szerint csütörtök estig 2367 kamionsofőr tesztelését végezték el, és három szűrővizsgálat lelete lett pozitív. A miniszter némiképp bírálta a belépés szűrővizsgálathoz kötését, ugyanis az Európai Bizottság közlekedési biztosának állásfoglalása szerint nem javasolt a közúti fuvarozók kötelező tesztelése, hiszen a vezetőfülkében napkig egyedül tartózkodó sofőrök rendkívül alacsony fertőzési veszélynek vannak kitéve.

 A Kent megyei tanács pénteki adatai szerint jelenleg még mindig körülbelül négyezer kamion vár arra, hogy átkelhessen a francia oldalra.

A brit védelmi minisztérium közleménye szerint eddig nyolcszáz katona érkezett meg a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének közelébe, egy használaton kívüli repülőtéren átalakított átmeneti parkolóban, illetve az autópályán is felállítottak tesztelési helyszíneket. A BBC értesülései szerint Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter utasítására katonák és egészségügyi dolgozók is a délkelet-angliai Kent megyébe utaztak, hogy bekapcsolódhassanak a tesztelésbe. A szemközti francia partről pedig tűzoltók érkeztek, hogy részt vegyenek a kamionosok koronavírus-szűrővizsgálatában.

A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint az átkelés engedélyezéséhez szükséges koronavírustesztet nem lehet bármelyik Kent megyei egészségügyi intézményben elvégeztetni; a helyi kórházakban vagy rendelőkben nem fogadják azokat, akik ilyen célú szűrővizsgálatra jelentkeznek.

A tájékoztatás szerint a tesztelésre váró kamionosoknak a helyi hatóságok élelmiszert és vizet osztanak. A Ruptly videója szerint nem ők az egyetlenek: a helyi lakosok közül is sokan kiutaztak az autópályához, hogy túlélőcsomagokat összanak:

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor