Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új törzs terjed Nagy-Britanniában, Amerikában billiós támogatás a lakosságnak – Koronavírus-összefoglaló vasárnap

Ez a cikk több mint 3 éves.

A világon 76 291 671 ember fertőződött meg az új koronavírussal, a halálos áldozatok száma 1 685 526, a gyógyultaké 43 023 195 a Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint. Hazánkban 2967 fővel emelkedett az új fertőzöttek száma hivatalosan, és 185 ember halt meg.

Magyarország – Iparűzési adó-botrány, 17,5 millió adag oltóanyag

Magyarországon bár némelyest lassult, továbbra is emelkedőben van a vírusfertőzöttségi ráta. A koronavirus.gov.hu hivatalos kormányzati tájékoztató oldal szerint már több mint 200 ezren regisztráltak a hamarosan elérhető védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A kormány többféle oltóanyag beszerzéséről is tárgyal, eddig a jelentés szerint 17,5 millió adagot sikerült lekötni. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

A napokban jelentett be a kormány egy sor olyan intézkedést, ami elvileg a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait volna hivatott enyhíteni, de sok helyről kritizálták a csomagot, főképp az iparűzési adó megfelezését.

Orbán Viktor szombaton jelentette be a kormány legújabb „gazdaságvédelmi” intézkedéseit, melyek közül az egyik a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának a felére csökkentése volt. Mivel az iparűzési adó az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrása, ezért annak az ilyen módon történő megnyirbálása nagy felháborodást váltott ki az ellenzék soraiban.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egyenesen így nyilatkozott a kormány bejelentésével kapcsolatban:

„Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.”

A kormány 6 millió forintig kedvezményes lakásfelújítási hitelt is bejelentett családok számára.

Egyelőre, legalább január 11-ig érvényben vannak a november 11-én kihirdetett éjszakai kijárási tilalomra, és a gyülekezés tilalmára vonatkozó rendelkezések is.

Külföld – Új vírustörzs Nagy-Britanniában, segélycsomag az USA-ban

Pénteken kapott hivatalos tájékoztatást a brit kormány az újonnan izolált koronavírus-törzsről, és annak terjedési módjáról. Johnson ezután szombat éjféltől a legmagasabb,  4-es fokozatú korlátozásokat léptette életbe Londonban, valamint Délkelet-Angliában, melynek következményeként tömegek indultak a fővárosból a vidék felé.

A főváros több közlekedési csomópontján, vasútállomásán kaotikus jelenetekre került sor, mikor a szigorúbb intézkedések elől menekülők feltorlódtak az utakon.

A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza. A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

Az Egyesült Államokban a jelek szerint sikerült éjjel kompromisszumot találnia a kongresszusi politikusoknak, így valószínűleg sikerül majd elfogadni többek közt a járvány miatt bajba került amerikai polgárokat segítő csomagot.

A kongresszusi pártjainak vezetői 600 dolláros direkt támogatást szavaznának meg az állampolgárok számára, valamint további heti 300 dolláros munkanélküli segélyt egy 1,4 billió dolláros pénzügyi csomag keretében.

A Reuters hírügynökséget továbbá arról is tájékoztatták, hogy az amerikai légitársaságok is igényelhetnek majd a 15 milliárd dolláros segélykeretből, hogy a járvány miatt munkanélkülivé vált mintegy 32 ezer munkásukat újraalkalmazzák.

(MTI, Reuters, The Guardian)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán