Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump egy kilencéves gyerekkel is végző tömeggyilkosoknak adott kegyelmet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Donald Trump a terminusának lejárta előtti utolsó hetekben tömegesen ad az elnöki jogkörével élve kegyelmeket, legutóbb, múlt kedden húsz embernek. Köztük három republikánus képviselőt, két, a Trump megválasztása körüli orosz beavatkozási  botrány miatt elítélt személyt és a nisour-téri kegyetlen mészárlás négy elkövetőjét.

A bagdadi Nisour téren még 2007-ben végzett több civillel az amerikai kormány által felébrelt Blackwater zsoldos alakulat négy katonája, akik feletteseik tiltása ellenére elhagyták a Zöld-zónát és zsúfolt téren tartózkodókra támadtak. A négy férfi gépfegyverekkel és gránátokkal lőtt a tömegre és legkevesebb 17 fegyvertelen civillel végezett.

Az áldozatok legfiatalabbika a kilencéves Ali Kinani volt.

A mészárlásról még 2010-ben a Democracy Now! készített rövid dokumentumfilmet, ebben Ali Kinani édesapja részletesen beszámol a Nisour téri eseményekről. Mohamed Kinani aznap a nővére és annak három gyermeke elé ment a reptérre legkisebb fiával, Alival. A visszaúton, a Nisour tér közelében forgalmi dugóba ütköztek, ami akkoriban egyáltalán ne volt különös Bagdadban, ahogy az sem, hogy a kocsisor elején egy amerikai harci jármű állt. Mohamed akkor azt hitte katonák, vagy katonai rendőrök végeznek rutin ellenőrzést.

Aztán az egyik pillanatról a másikra elszabadult a pokol. A Mohamedék előtt vesztegelő autót felrobbant és lövések kezdtek záporozni minden irányba. Ő semmi mást nem halott mint a fém karosszériába csapódó és a kerekeket kilyukasztó golyók hangját. Ekkor szólt a nővérének és a gyerekeknek hogy bukjanak le.

Ahogy a minden irányból érkező lövések abbamaradtak – és a zsoldos csapat elhajtott – merték csak felemelni fejüket, ekkor látták: a kilencéves Alit találat érte és súlyos fejsérülést szenvedett. A kisfiú később az apja karjaiban halt meg.

Az elkövetők az amerikai katonasággal szerződésben álló, Blackwater katonai magánvállalat alkalmazásában álltak. Ezeknek a vállalatoknak közös ismertetőjegyük, hogy fegyveres biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek a konfliktuszónában. Jellemzőjük, hogy alkalmazottaik tevé- kenységük során közvetlen kapcsolatba kerülnek a biztonságot veszélyeztető, fegyveres nem állami szereplőkkel. Ezáltal hasonló veszéllyel néznek szembe, mint a konfliktuszónában tevékenykedő katonák.

A négy elkövetőt, Paul Slought, Evan Libertyt, Dustin Heard-t és Nicholas Slattent végül 2014-ben ítélték el, Slough, Liberty és Heard emberölésért 30 évet míg Slatten, aki elsőként nyitott tüzet, gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Donald Trump most nekik kegyelmezett meg. Ez az iraki közvéleményben és az amerikaiban egyaránt nagy port kavart.

Egyrészt azért, mert a háttérben sokan azt sejtik, hogy a Blackwater alapító-tulajdonosa (aki régóta lobbizik a alkalmazottai kegyelméért), Erik Prince testvére Betsy DeVos Trump oktatási minisztere 2017 óta. Másrészt azért, mert a kegyelemmel Trump nyilvánvalóan azt üzeni, hogy a háborús bűnösöknek meg lehet bocsátani.

„Ezen négy személyt tizenkét évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélték, egyebek mellett előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádjával” – közölte Marta Hurtado, az ENSZ emberi jogi irodájának szóvivője, „súlyos aggodalmát” fejezve ki az amerikai elnök döntésével kapcsolatban.

(truthout.org, TheGuardian)