Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feljelentették a FŐTÁV előző vezetését nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A FŐTÁV Zrt. Felügyelőbizottsága büntetőfeljelentést tett a a Budapesti Rendőr-Főkapitányságon a vállalat korábbi vezetése ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

A Felügyelőbizottság belső vizsgálatot folytatott a korábbi időszakban, és a vizsgálat során 4 ponton is szabálytalanságokat talált. Ezek mindegyike egy, 2019 októberi szerződéskötéshez kapcsolódik, amit a FŐTÁV „Létesítményüzemeltetés és vagyonvédelem” tárgyban kötött a Fénysziget Kft-vel, valamint a He-Ba Kft-vel.

Szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtóközleményében a FŐTÁV arról ír, hogy a szabályokkal ütköző módon növekedett a jóváhagyó lapon találhatóhoz képest a megrendelés végösszege, a szolgáltatás, amire megkötötték a közbeszerzést már eleve biztosítva volt korábban, valamint a nyertes cégeket szabálytalanul bízták meg, nekik még a referenciájuk sem volt rendben a megrendelés teljesítéséhez:

1.     A közbeszerzési eljárás indításához és a költségek jóváhagyásához szükséges ún. jóváhagyó lapon becsült értékként 920 M Ft szerepelt, és az elektronikus közbeszerzési rendszerben (EKR) is ezt az adatot adta meg a FŐTÁV korábbi vezetése. Ezzel ellentétben az eljárás eredményeképpen megkötött szerződés értéke 2,96 Mrd Ft lett, ezt azonban nem jelenítették meg sem a közbeszerzési eljárásban, sem a közhiteles információs rendszerekben. Mindez annak ellenére nem történt meg, hogy már előre lehetett tudni a jelentős költségnövekedésről, és a tájékoztatás jogszabályi kötelezettség is lett volna. Emellett a FŐTÁV tulajdonosi testületei felé sem adtak erről tájékoztatást az illetékes vezetők, a fennálló egyértelmű kötelezettség ellenére.

2.     A közbeszerzési eljárás kiírásakor, 2019 elején a szóban forgó létesítményüzemeltetési és vagyonvédelmi feladatok ellátása korábbi szerződések alapján, valamint belső erőforrások igénybevételével már biztosítva volt. A határozatlan időtartamra korábban megkötött vagyonvédelmi vállalkozói szerződést a FŐTÁV akkori vezetése indokolás és alátámasztottság nélkül felmondta. Ezután, 2019 tavaszán a korábbi vezetés szokatlan módon, előzetes hatásvizsgálat nélkül – feltehetően a közbeszerzési törvénybe ütköző módon – számos igen eltérő feladatkört lefedő, komplex szolgáltatási csomagot írt ki egy új közbeszerzési eljárás keretében. A kiírás a FŐTÁV számára hátrányos módon, részajánlat-tételi tilalmat tartalmazott az egyébként szakmailag elkülönülő létesítmény üzemeltetési és vagyonvédelmi feladatok ellátására, ezzel indokolatlanul és célzottan korlátozta a lehetséges ajánlattevők körét. A lezajlott vizsgálat feltárta, hogy ha a FŐTÁV nem mondta volna fel a korábbi vagyonvédelmi szerződést, illetve változatlan keretek között végezte volna az egyéb üzemeltetési feladatokat, akkor a tevékenységek ellátása mintegy 304 M Ft-tal kevesebbe került volna évente. Az előző menedzsment döntése és a beszerzés szabálytalansága tehát éves szinten legalább ilyen összegű kárt okoz a FŐTÁV-nak a mai napig.

3.     A FŐTÁV akkori gazdasági vezérigazgató-helyettese – bár neve szerepel az iratokon – nem írta alá a költségnövekedést engedélyező belső dokumentumot, holott enélkül a FŐTÁV belső szabályzatai alapján nem lehetett volna végrehajtani a folyamatot és megkötni a jelentős költségemelkedéssel járó szerződést.

4.     Kritikus, szabálytalan minősítést kapott, de figyelmen kívül hagyta a menedzsment a Közbeszerzési Döntőbizottság 2019. június 28-án kelt határozatát is, amelyben a hatóság megállapította, hogy a FŐTÁV szabálytalanul, visszaélésre alapot adó módon állapított meg egyes feltételeket a szóban forgó közbeszerzési kiírásban, továbbá szabálytalan módon hirdette ki nyertesként a Fénysziget Kft.-t és a He-Ba Kft.-t, ugyanis az általuk benyújtott referenciák nem feleltek meg a kiírásnak. Emiatt a Közbeszerzési Döntőbizottság a FŐTÁV Zrt.-t akkor 5 M Ft összegű bírsággal sújtotta.

– írta a FŐTÁV hétfői közleményében.

A Főtáv korábbi vezérigazgatóját, Mitnyan Györgyöt 2019 decemberében menesztette Karácsony Gergely főpolgármester. Mitnyan (aki egyébként korábban  a XII. kerületben volt fideszes polgármester) talán legemlékezetesebb dobása az volt, amikor néhány évvel ezelőtt alig 40 ezer forintért adott el a Főtáv tulajdonában álló autókat, amelyeket aztán 1 millió 490 ezer forintért adott tovább egy autókereskedő, ezzel több tízmillió forintos kárt okozva a Főtávnak.

Nyáron mi is beszámoltunk róla, hogy Budapest Önkormányzata 2021 végéig több jelentős korrupciós ügyet is feltárna egy pártközi vizsgálóbizottság által.

A vizsgálóbizottság feladata az elmúlt ciklusokban különböző szervezetek – mint többek között korrupcióellenes csoportok, vagy akár egyes sajtóorgánumok – által feltárt korrupciógyanús ügyek kivizsgálása, szabálytalanságok feltárása, a közvélemény tájékoztatása, és adott esetben feljelentés megtétele.

Az elmúlt időszak ügyei közül nyolcat választottak ki, melyek a legnagyobb társadalmi- és sajtóvisszhangot kapták. Ugyanakkor miután 2021-re megvizsgálták az ügyeket, a közgyűlés támogatása mellett elképzelhető a bizottság mandátumának meghosszabbítása, valamint ezeken túl más ügyek vizsgálata.