Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Momentum: a főváros vizsgálóbizottsága 2021 végére nyolc sarkalatos korrupciós ügyet tárna fel

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán, a fővárosi közgyűlés ülése előtt fél tíztől tartott sajtótájékoztatót a Momentum két budapesti politikusa, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Havasi Gábor a budapesti korrupciós vizsgálóbizottság indulásáról – a sajtótájékoztatón mi is ott voltunk, felvételünket az alább tudjátok megnézni.

A sajtótájékoztatón Kerpel-Fronius Gábor elmondta, az elkövetkezendő években korrupciós és átláthatósági szempontból nem lesz olyan az élet Budapesten, mint korábban, véleménye szerint sokkal tisztább, átláthatóbb lesz a közélet, az önkormányzat és az önkormányzati cégek működése.

A bizottság négypárti előterjesztéssel alakult, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és Karácsony Gergely főpolgármester támogatását bírja – sőt, mi több, a Fideszt is felkérték hogy delegáljon embert, így a nagyobbik kormánypárt is küldött két tagot. Közülük Láng Zsolt javaslatára a bizottság a 2010 előtti ügyeket is vizsgálni fogja működése során, noha Kerpel-Fronius azt is elmondta, miután a Fidesznek volt 9 éve vizsgálódni, nem számít komoly meglepetésekre.

Azt is elmondta, Budapest működése szempontjából igyekeznek a fővárosi cégeknél, például az FKF-nél és Főtávnál tapasztalható jó gyakorlatokat elterjeszteni, ezzel is elősegítve, hogy a nyilvánosság minél széles körűbben tájékozódhasson a közbeszerzésekről és a hozzájuk kapcsolódó döntésekről. Ezen túl a Városháza közbeszerzéseinek szakmai tartalmát is igyekeznek jelentősen javítani, valamint a politikus szerint a városháza elkötelezett valamennyi átláthatatlan, korrupciógyanús ügy kivizsgálása irányában.

Ezután Havasi Gábor, a bizottság elnöke számolt be a szervezet működéséről és fókuszairól. A politikus elmondta, a vizsgálóbizottság feladata az elmúlt ciklusokban különböző szervezetek – mint többek között korrupcióellenes csoportok, vagy akár egyes sajtóorgánumok – által feltárt korrupciógyanús ügyek kivizsgálása, szabálytalanságok feltárása, a közvélemény tájékoztatása, és adott esetben feljelentés megtétele.

Az elmúlt időszak ügyei közül nyolcat választottak ki, melyek a legnagyobb társadalmi- és sajtóvisszhangot kapták. Ugyanakkor miután 2021-re megvizsgálták az ügyeket, a közgyűlés támogatása mellett elképzelhető a bizottság mandátumának meghosszabbítása, valamint ezeken túl más ügyek vizsgálata.

A vizsgált korrupciógyanús esetek a következők:

  • 4-es metró: a legsúlyosabb korrupciós ügyek egyike, az uniós vizsgálati bizottság, az OLAF jelentése szerint 167 milliárd forintos kár érhette az embereket.
  • A Bálna építése, gyanús körülmények között egy gyanús cég nyerte el a tendert, majd ahogy csúszott az átadás, a kivitelezés is egyre drágult. Végül elkészülte után nem sokkal átvette az állam, és gyakorlatilag azóta is csak Fidesz rendezvényeket tartanak az épületben.
  • 3-as metró felújítása: drágább ajánlatot, valamint alacsonyabb műszaki tartalmat ajánló orosz cég nyerte a metróvagonok felújítását, melyekkel azóta is rendszeresen adódnak problémák. De a pályaszakaszok felújítása körül is akad gyanús közbeszerzés.
  • Állatkerti biodóm: 2017-ben 43 milliárd forintról indult a költségvetése, jelenleg több, mint 60-nál tart.
  • Budapesti parkolási rendszer: az „önkormányzatok pénztemetője”, még a rendszer működéséhez szükséges szoftvert is különböző összegért bérlik egyes kerületek – ki tudja, miért.
  • Elektronikus jegyrendszer: másfél évtizede milliárdokért csúszik az elkészülte és átadása.
  • Rácz fürdő: tíz év alatt sem sikerült megnyitni a felújított fürdőt szállodát.
  • Patkánymentesítés 2018-ban 47 év után lecserélték az irtó céget, a Bábolna vegyi műveket, erre megjelentek a patkányok a főváros utcáin.

Az ügyeket még tavasszal választották ki, és a bizottsági munka is tavasszal kezdődött volna, azonban elhalasztották a járvány miatti közgyűlési ülésszünet miatt – ez ügyben ugyanis úgy látták, Karácsony nem dönthet egy személyben.

Címlapkép: Mérce fotó