Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több millió munkanélküli segélyét tartja vissza Trump

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sok millió amerikainak, akik a koronavírus okozta válság miatt elvesztették a munkájukat, hamarosan lejár a munkanélküli segélye. Hacsak Donald Trump alá nem írja a kétpárti egyeztetések révén létrejött 2300 milliárd dolláros mentőcsomagot, amiről most azt állítja, szerinte az nem segít a leginkább bajba jutottatokon, pedig korábban még támogatta azt.

Az elnök támogatásának visszavonásával mind a republikánus, mind pedig a demokrata pártok kongresszusi képviselőit meglepte. A segélycsomag, amely 892 milliárd dollárnyi (mintegy 265 000 milliárd forintnyi) segély kifizetését – beleértve a december 26-án lejáró speciális munkanélküli-ellátások meghosszabbítását – tenné lehetővé, és 1400 milliárd dollárt biztosítana a normál kormányzati kiadásokra, csak az elnök szignójára vár.

Az elnök ilyenkor szokásos Maro Lago-i golfutazásáról a twitteren kommunikálva kritizálta a korábban támogatott tervezetet, mondván az túl sokat fordít kulturális kiadásokra.

Ha Trump nem írja alá a tervezetet a következő órákban, akkor akár kormányzati leállás is lehet Amerikában.

Ha a kongresszusnak nem sikerül megállapodnia a költségvetésről keddig, akkor részleges kormányzati leállás veszi kezdetét, azaz a közszolgáltatások egy része nem fog tovább működni, a közszférában dolgozók nem kapnak fizetést, a segélyek és támogatások kifizetése akadozni fog.

Joe Biden megválasztott-elnök, aki január 20-án lép majd hivatalba, éles szavakkal bírálta Trump tétlenségét ezekben az egyébként is nehéz időkben:

„Az ilyen mértékű felelőtlenségnek szörnyű következményei lesznek.”

(Newsweek,Yahoo, Napi.hu)

Címlapkép: Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up during his walk through at the Republican National Convention in Cleveland, U.S., July 21, 2016. REUTERS/Rick Wilking