Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordmagas összegű kampányadományt gyűjtött össze a két demokrata, akin az amerikai szenátusi többség múlik

Ez a cikk több mint 3 éves.

A januári 5-i szenátusi második fordulós georgiai választáson dőlhet el, hogy a következő két évben a demokraták vagy a republikánusok kontrollálják-e az amerikai szövetségi törvényhozás felsőházát, és ezzel egyúttal Joe Biden megválasztott elnök programjának gyakorlatba ültethetősége is eldőlhet.

Georgia polgárai rendkívüli módon az állam mindkét szenátori székének sorsáról egyszerre dönthetnek, az egyik esetében ugyanis lejár a republikánus David Perdue rendes 6 éves mandátuma, a másik esetében pedig a pozíció megüresedése miatt kellett új választásokat kiírni. A szintén republikánus Johnny Isakson egy éve, 2019 decemberében egészségügyi okokra hivatkozva mondott le – hivatali ideje felénél -, helyére ideiglenesen Georgia kormányzója nevezhetett ki új szenátort Kelly Loeffler személyében, aki most ezt szeretné rendes mandátumra cserélni.

Az első fordulót november harmadikán, az elnökválasztásokkal egy időben szervezték, ám mivel egyetlen jelöltnek sem sikerült 50%+1 voksot szereznie, így mindkét mandátum esetében második fordulót kell tartani.

Mivel a 100 tagú szenátusban a republikánusok 50, a demokraták pedig 48 szavazattal rendelkeznek, a januári forduló fogja eldönteni, melyik párt ellenőrzi a felső házat. A verseny a republikánusoknak kedvez, ugyanis nekik elég csak az egyik pozíciót megtartaniuk és még akkor övék a szenátusi többség. A demokratáknak viszont mindkét széket el kell hódítaniuk, hogy 50-50-re hozzák ki a szenátusi mandátumok eloszlását, és ezzel érdemben többséget szerezzenek, hiszen a döntetlen szavazásokat az alelnök, januári hivatalba lépése után tehát a demokrata Kamala Harris döntheti el.

Reményt adhat viszont a demokrata jelölteknek, hogy az elmúlt két hónapban mindketten rekordmagas összegű kampányadományokat gyűjtöttek össze – derül ki friss kampányjelentéseikből, amelyekről a New York Times számolt be. David Perdue kihívója, a Demokrata Párt centrumához tartozó Jon Ossoff 106,7 millió dollárt gyűjtött össze október 15 és december 16 között, míg a nála balrább elhelyezkedő Raphael Warnock tiszteletes 103,3 millió dollárt.

Ugyanebben az időszakban Perdue 68 milliót, Kelly Loeffler pedig 64 milliót fundraiselt.

Ráadásul a demokrata jelöltek kampánypénztárának felét a 200 dollárnál kevesebbet adó kisadományozók töltötték fel, a republikánus jelöltek esetében ez az arány 30 százalék alatt maradt.

A demokraták szerint ez a választói lelkesedés azt is jelentheti, hogy a korábban stabilan republikánus állam tényleg elmozdul a demokraták irányába. Az elnökválasztáson Joe Biden több szavazatot szerzett Georgiában, mint Donald Trump, demokrata elnökjelölt nem nyert itt 1992 óta, most ezt a bravúrt szeretnék továbbvinni a szenátusi mandátumok esetében is.

Mindkét párt érzi a második forduló országos tétjeit: a New York Times szerint a kampányreklámok gyakorlatilag az összes helyi rádió- és tévécsatorna reklámhelyeit elfoglalták, sőt Donald Trump és lánya Ivanka, a másik oldalon pedig Biden és Harris is meglátogatta az államot az elmúlt hetekben.

A demokraták azzal támadják Perdue-t és Loefflert, hogy hatalmi pozícióikat kihasználva, a járvány elején személyes vagyonuk számára kedvező tőzsdei tranzakciókat hajtottak végre (eladtak a járvány által később sújtott ágazati részvényeket például), miközben a nyilvánosság előtt bagatellizálták a vírus jelentőségét.

A republikánus kampánygépezet inkább Warnockot vette célba, a polgárjogi harcos, Martin Luther King egykori parókiáját vezető lelkészt megpróbálják „radikális baloldali” mumusként beállítani.

A több kampányadomány automatikusan nem jelent választási győzelmet is, ahogy azt novemberben több demokrata szenátorjelölt is bebizonyította. Az azóta elhibázottnak értékelt demokrata stratégia hatalmas összegeket fordított több olyan körzetbe is, ahol végül csúfosan kikaptak. A Georgiával szomszédos Dél-Karolinában például Jamie Harrison szintén rekordgazdag kampánypénztárt halmozott fel, ám mégsem sikerült kiütnie a republikánus Lindsey Grahamet. Hasonló forgatókönyv valósult meg Kentucky és Maine államokban is, ahol a gigantikus demokrata költések végül csak komoly vereségekre voltak elegendők.

A felmérések hibahatáron belüli szoros eredményt mérnek mindkét mérkőzés esetében: a FiveThirthyEight felmérésátlaga szerint a Perdue 0,5 százalékponttal vezet Ossoffal szemben, miközben Warnock 0,6 százalékponttal előzi a hivatalban lévő Loefflert.

Kiemelt kép: Facebook / Jon Ossoff