Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brexit: a brit egyetemek diákjai többé nem vehetnek részt az Erasmus programban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Erasmus (jelenlegi nevén Erasmus+) 1987 óta kínál lehetőséget EU-s országokban tanuló diákoknak arra, hogy egy-két félévet külföldi egyetemen végezzenek vagy külföldön gyakornokoskodjanak. Az Egyesült Királyság hallgatói azonban a Brexit miatt a jövőben már nem vehetnek részt a programban, ugyanis ezen a téren a brit kormány és az Európai Unió nem tudott megegyezni – írja a Guardian.

Boris Johnson e helyett azt jelentette be, hogy saját programot indítanak, amelyet Alan Turing matematikusról neveznek el, aki az 1930-as és 40-es években úttörőnek számított a számítógép-tudományban és szerepe volt a szigetország II. világháborús győzelmében.

A miniszterelnök egyébként januárban még arról beszélt, hogy a Brexit az Erasmus-t nem veszélyezteti, ám a december 24-i megállapodás után már azt mondta, „nehéz döntés volt”, de végül nem finanszírozzák tovább az ország Erasmus-tagságát, mert nem tudtak megegyezni az EU-val arról, hogy a kilépés után mennyit kellene fizetniük azért, hogy tagok maradhassanak.

Helyette indul majd a Turing program, ami ugyanúgy arra fog fókuszálni, hogy az Egyesült Királyságban tanuló diákok világot láthassanak, és nem is csak Európára tervezik kiterjeszteni, hanem azt szeretnék, ha más kontinensekre is eljutnának a fiatalok a segítségével.

A Guardian szerint évente körülbelül 200 ezer hallgató vesz részt Erasmus-on, ebből 15 ezer hallgató jár az Egyesült Királyság valamelyik egyetemére.

A hírportálnak a Sussexi Egyetem egyik helyettes kancellárja azt nyilatkozta, nagy szomorúság, hogy az Erasmus rendszerből is kilép az ország, miután fiatal emberek ezreinek az életét változtatta meg, hogy egyetemi éveik során más országban is tanulhattak és világot láthattak.

Vivienne Stern, egy nemzetközi oktatással foglalkozó brit szervezet igazgatója pedig hozzátette, csalódás a hír, ugyanakkor nem meglepő. Stern ugyanakkor azt pozitívumként értékelte, az eddigi információk alapján az is elképzelhető, hogy a Turing program nemcsak a felsőoktatásban résztvevőket szólítaná meg, hanem más fiatalokat is, hogy külföldi tapasztalattal segítse őket a munkavállalásban, kiváltképp az alacsonyabb jövedelmű családokból származókat.

Fontos különbség azonban, hogy azok a diákok, akik más országból mennek az Egyesült Királyságba tanulni, vélhetően nem vehetnek majd részt az új programban – az Erasmus esetében ez nem volt kitétel.

Hogy pontosan mikor száll ki Nagy-Britannia az Erasmus-ból, és mikortól indul el a Turingről elnevezett program, arról egyelőre nincs részletesebb információ.