Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Johnson bejelentette a brexit megállapodást, az Egyesült Királyság rendezetten távozik az EU-ból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Boris Johnson brit miniszterelnök december 24-én délután jelentette be, hogy sikerült megállapodnia az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak a halakról,

így az előbbi rendezett távozásáról az utóbbiból, vagyis egy héttel az átmeneti időszak vége előtt elhárították a rendezetlen kilépés rémét. Johnson sajtótájékoztatóját itt lehet követni:


A tárgyalások végső határidejét többször is eltolták, miután azonban az Egyesült Királyság február elsején kilépett az Unióból, az idén év végéig tartó átmeneti időszakban mindenképp tető alá kellett hozni a megállapodást, ha el akarták kerülni a „no deal”, vagyis megállapodás nélküli brexitet.

A megállapodás szerint jövőre elkezdődik a „hal-átmenet” öt és fél éves időszaka, ami azt jelenti, hogy a brit felségvizeken uniós halászok által kifogott halak értékének negyedét „visszaszolgáltatják” az Egyesült Királyságnak.

Az EK eredetileg három éves időtartam alatt 35 százalékot szeretett, volna, az EU pedig tízéves időtartamra és 15-18 százalékra. Vagyis kompromisszumos megoldás született, ami egyébként első sorban azt jelzi, hogy senki sem szeretne áruhiányt, káoszt a határokon és további politikai destabilizálódást a brit szigeteken.

A megállapodás ismertetésén Johnson elmondta,

„Befejeztük az eddigi legnagyobb kereskedelmi megállapodást, ami évente 166 milliárd fontos forgalmat fog jelenteni, egy kanadai típusú szabadkereskedelmi egyezményt az EU-val.

A megállapodás munkahelyeket fog megvédeni, az Egyesült Királyság piaci termékeit vámmentesen fogjuk tudni eladni az EU piacán, és a vállalkozásoknak még az eddiegeknél is több lehetőségük lesz majd. „

Amellett, hogy mind az Unió, mind az EK engedni kényszerült korábbi terveiből, Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere (miniszterelnöke) különösen elégedetlen, mivel a skót krumpli uniós nem szerepel a végső megállapodásban, így a gazdák az uniós piacon csak jóval kedvezőtlenebb körülmények, vagyis magasabb adók mellett tudják értékesíteni termékeiket. Sturgeon szerint ez katasztrofális következményekkel jár.

 

A tárgyalások legutóbbi fordulója utáni vitás kérdés már csak a halászati jogokat érintette, ugyanis a brit kormány és az Unió vezetése különböző elképzelésekkel rendelkezett arról, hol és kinek van kizárólagos joga a makrélák és a tőkehalak halászatára. A tárgyalások hevében a britek még felfegyverzett járőrhajók bevetését is belengették, amennyiben nem sikerül megnyugtatóan rendezni a kérdést, ugyanakkor francia halászok lelövésével nem fenyegettek. (Írek lelövésével sem.)

Ezen a kérdésen kívül korábban még olyan, sarkalatos kérdésekben is sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek, mint hogy hogyan is szervezzék az írországi vámhatárt (a tengeren lesz), valamint a szigetország gazdasága szempontjából továbbra is létfontosságú nemzetközi kereskedelem részleteiről is meg tudtak egyezni a felek. Ezek azonban mind mentek volna a levesbe, ha a halakról nem sikerül, amivel egyébként Johnson előszeretettel riogatott is az elmúlt hetekben.

Persze a helyzet nem olyan egyszerű, hogy ezzel vége is lenne a folyamatnak. A megállapodást ugyanis még az Unió valamennyi tagországának alá kell írnia, ahogy az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania, ez azonban valószínűleg messze könnyebb menet lesz, mint ami idáig vezetett.

Az immár négy éve húzódó brit kilépésről számtalan cikket közöltünk a Mércén, erre a linkre kattintva lehet őket megtalálni.

(The Guardian)