Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Információra és anyagi támogatásra is szükségük van a járvány elleni küzdelemhez a rászorulóknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

A már egy éve tartó világjárvány során sokszor úgy érezzük, szinte megkerülhetetlen, hogy a különböző járvánnyal kapcsolatos információkba botoljunk az internetes térben. A téma olyan kiterjedt, hogy gyakran kétes források hamis adatokat is közzétesznek, ami egy újabb veszélyforrást jelent a vírus elleni küzdelemben. Azonban a fordított eset is ugyanolyan káros lehet. A mélyszegénységben élő emberek internet hiányában gyakran az alapvető információkat sem tudják megszerezni, melyek a pandémia idején akár létfontosságúak lehetnek számukra.

Az Esélyradar, a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az aHang közös kampánya azt tűzte ki célul, hogy a hátrányos helyzetű emberekhez is eljuttatja a járvány leküzdéséhez szükséges információkat. A hiteles tájékoztatás mellett azonban most anyagi támogatásra is szükség van. A Mérce Bitó-Balogh Zsanettet, az Esélyradar petíció indítóját kérdezte a szegregátumok helyzetéről, és a civil összefogás fontosságáról.

Az információs szegénység az információs egyenlőtlenségek növekedése miatt kialakuló új szegénységi forma, ami lényegében a szegénységhez vezető vagy azt fenntartó folyamatokat súlyosbítja és termeli újra. Sokak számára az alapvető információk megszerzése is nehézséget okoz. A szegregátumokban és mélyszegénységben élő embereknek gyakran az internet sem áll rendelkezésükre, így például sokan akkor sem tudják, kihez forduljanak segítségért, ha megbetegszenek. Az internet hiányában nem tudják, hol lehet orvosi vagy önkormányzati segítséget kérni, milyen gyógyszerek és vitaminok segíthetnek a gyógyulásban, vagy éppen hol van ügyeletes gyógyszertár. Az információ hiánya tehát csak tovább növeli a már meglévő egyenlőtlenségeket, ám a járvány idején a megfelelő tájékoztatás létfontosságú.

Az Esélyradar azzal segít a hátrányos helyzetű települések lakóinak, hogy a vírussal kapcsolatos információkat közvetlenül juttatja el az embereknek. A kampány eddig 29 települést ért el, ahol a helyi civilek hitelesen és érthető módon tájékoztatják a lakosokat a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról. Az önkéntesek a rászorulók igényeit és problémáit is kommunikálják a nyilvánosság, és az állam felé. Ennek kapcsán Bitó-Balogh Zsanett kiemelte, hogy most minden eddiginél nagyobb szükség van anyagi támogatásra is. 

Habár a koronavírus elleni védekezésben a vakcina a leghatásosabb, különböző gyógyszerekkel a legtöbb esetben jól kezelhető a már meglévő betegség. Azonban mindezek beszerzése nem kevés pénzbe kerül. Bitó-Balogh Zsanett szerint a különböző vitaminok és egyéb készítmények összesen akár 20 ezer forintba is kerülhetnek, melyek egy hátrányos helyzetű háztartásban elképesztően megterhelik a kiadásokat.

A szociális járadékból vagy közmunkából élő embereknek nincs pénze az orvos által felírt gyógyszerek kiváltására, sokszor választaniuk kell az alapvető élelmiszerek és az orvosság között.

A helyzetet súlyosbítja, hogy olyan szituációban éri a családokat ez a többletkiadás, amikor többen már eleve elveszítették a munkájukat, és a betegség miatt a család több havi jövedelemtől is elesik. Hatékony ápolásra így csak a kórházban lenne lehetőségük, azonban onnan kiszorulnak az egészségügy túlterheltsége miatt, az intézményben pedig csak súlyos esetekkel foglalkoznak. Ha pedig nem megoldható az otthoni ápolás, sokszor előfordul, hogy a betegek állapota egyik napról a másikra romlik. 

Az Esélyradar most anyagi támogatást kér a szegregátumok és mélyszegénységben élő emberek számára, mert sok család nemhogy a gyógyszereket nem tudja kiváltani betegség esetén, de az alapvető élelmiszereket, vagy a vírus elleni védekezésben használt fertőtlenítő szereket és maszkokat sem tudja megfizetni. Ez azért is fontos, mert nem csak saját egészségük kerül veszélybe, de támogatás hiányában a további fertőzés is fennáll. A befolyt összegből elsősorban ezekre gyűjtenek, az adományokat pedig a helyi civilek összefogásával juttatják el a rászoruló családoknak. 

A kampány része egy petíció is, melyben a civilek arra kérik Kásler Miklós Emberi Erőforrások miniszterét, hogy a járvány leküzdéséhez szükséges gyógyszereket az otthonukban gyógyuló koronavírusos betegek számára az állam tegye ingyenesen elérhetővé. Az otthoni ápolást az is megnehezíti, hogy jelenleg a háziorvosok nem végeznek el orvosi vizsgálatot a fertőzött betegeken és nem tudnak járóbeteg ellátásban sem vizsgálatot biztosítani. Az Esélyradar nyílt levelében arra kérik a kormányt és az operatív törzset, hogy a covidos betegek kórházon kívüli ellátását az ország egész területén szervezzék meg. 

A kormány politikája sokszor figyelmen kívül hagyja a hátrányos helyzetű családok problémáit. Intézkedéseikkel igyekeznek inkább eltolni a válságot, míg a rászorulók nem kapnak érdemi segítséget. Most látszik azonban igazán, hogy az ő sorsuk mindenki más problémája is. Azzal, hogy a kormány cserben hagyja a mélyszegénységben élőket a járvány idején, csak tovább kockáztatja a vírus terjedését. A kollektív cselekvés létfontosságú mindannyiunk érdekében. A civil szerveződések azért fontosak, mert gyakran elsőként és hatékonyan tudnak reagálni a helyi, illetve rendszerszintű problémákra. Ha szeretnél segíteni a hátrányos helyzetű polgártársaidon, akkor ezen a linken adományozhatsz.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt