Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hangzavarral tiltakoznak a spanyolok VI. Fülöp király karácsonyi beszéde alatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

VI. Fülöp spanyol király a spanyol királyokhoz híven idén is karácsonyi beszédet intéz a népéhez televíziós adásban, ám nem mindenki várja úgy ezt az ünnepi megszólalást, mint a Jézuskát.

A spanyol republikánusok például arra szólítják fel a népet, hogy zajongással, hangoskodással fojtsák bele – legalább átvitt értelemben – a szót az ifjú királyba. Az eszközök válogatottak: a királyellenes összeesküvők nem átallanak majd elkapcsolni más csatornákra a beszéd alatt, lábasfedőket egymáshoz verni, fazekakat püfölni, valamint republikánus mozgalmi dalokat harsogni.

Ezeket a terveket többek közt a király elleni ármánykodásáról híres Encuentro Estatal por la República antimonarchista mozgalom szövi, ami igyekszik megismételni az ez év tavaszán egyszer már komoly sikert aratott vállalkozást a király beszédének ellehetetlenítésére.

Nem minden, ideológiailag antimonarchista politikai formáció fog azonban elkapcsolni feltétlenül Fülöp királyról, Gerardo Pisarello a progresszív baloldali Podemos párt politikusa például azt mondta pár napja a sajtónak:

„Nagyon közelről fogjuk figyelni a király karácsonyi beszédét. (…) Úgy hisszük, hogy a minimum, amit a nép elvár majd VI. Fülöp beszédétől, az az, hogy elítéli majd a szabálytalanságokat, amelyekkel a korábbi uralkodót hozzák összefüggésbe, és az, hogy szigorú és alapos vizsgálatot fog követelni az ügyben.”

János Károly, az exkirály (lemondott 2014-ben) egyelőre formálisan nincs vád alá helyezve, ugyanakkor súlyos korrupciós ügy kapcsán merült fel a neve. Egy Svájcban és egy Spanyolországban folytatott nyomozás is vizsgálja, hogyan zajlott egy gyanús szerződéskötés, amelynek keretében spanyol cégek nagysebességű vonatok gyártására kiírt tendert nyertek Szaúd-Arábiától, 6,7 milliárd euró értékben.

A spanyol legfelsőbb bíróság egyelőre mérlegeli, hogy hivatalosan is vizsgálja az 1975 és 2014 között uralkodott János Károly szerepét az ügyben. A volt monarcha egyelőre nem kommentálta az esetet személyesen.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, az exkirály állítólagos szeretője egy 2018-ból származó, kiszivárgott hangfelvételen egy volt rendőrfőnöknek beszélt arról, hogy János Károly bizonyos visszafizetéseket kapott Öböl-államokkal kötött kereskedelmi szerződésekből, elsősorban a 2000-es évek végén, a már említett gyorsvasúti megbízásokból, és ezen pénzeket egy svájci bankszámlán tartotta.

Arról is beszélt a királyhoz valószínűleg közel álló nő, hogy az akkori uralkodó Monacoban az ő nevén vásárolt ingatlanokat, megkerülve bizonyos adókat. A hölgy beszélt továbbá arról is, hogy a spanyol hírszerzés megfenyegette, hogyha szivárogtat, megölhetik őt is és a gyermekeit is. A hangfelvétel kikerülése után, 2019 elején erősödtek fel a király elszámoltatását követelő hangok.

Idén ősszel a Mérce is beszámolt a király elszámoltatásáért szervezett tüntetésekről.

(The Guardian)