Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spanyol köztársaságiak ezrei tüntettek vasárnap a volt király elszámoltatásáért

Ez a cikk több mint 3 éves.

A monarchia felszámolásáért és köztársasági államforma bevezetéséért is küzdő tüntetők lepték el Spanyolország több városát vasárnap, azzal a céllal, hogy követeljék a korábban korrupciós vádak árnyékába került, majd lemondásra kényszerült király, János Károly bírósági elszámoltatását.

Az exkirály egyelőre formálisan nincs vád alá helyezve, ugyanakkor súlyos korrupciós ügy kapcsán merült fel a neve. Egy Svájcban és egy Spanyolországban folytatott nyomozás is vizsgálja, hogyan zajlott egy gyanús szerződéskötés, amelynek keretében spanyol cégek nagysebességű vonatok gyártására kiírt tendert nyertek Szaúd-Arábiától, 6,7 milliárd euró értékben.

A spanyol legfelsőbb bíróság egyelőre mérlegeli, hogy hivatalosan is vizsgálja az 1975 és 2014 között uralkodott János Károly szerepét az ügyben. A volt monarcha egyelőre nem kommentálta az esetet személyesen.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, az exkirály állítólagos szeretője egy 2018-ból származó, kiszivárgott hangfelvételen egy volt rendőrfőnöknek beszélt arról, hogy János Károly bizonyos visszafizetéseket kapott Öböl-államokkal kötött kereskedelmi szerződésekből, elsősorban a 2000-es évek végén, a már említett gyorsvasúti megbízásokból, és ezen pénzeket egy svájci bankszámlán tartotta.

Arról is beszélt a királyhoz valószínűleg közel álló nő, hogy az akkori uralkodó Monacoban az ő nevén vásárolt ingatlanokat, megkerülve bizonyos adókat. A hölgy beszélt továbbá arról is, hogy a spanyol hírszerzés megfenyegette, hogyha szivárogtat, megölhetik őt is és a gyermekeit is. A hangfelvétel kikerülése után, 2019 elején erősödtek fel a király elszámoltatását követelő hangok.

János Károly 2014-ben mondott le mint spanyol király, hivatalosan Asturias hercegének javára, miután közfelháborodásra részt vett egy elefántvadászaton a spanyol pénzügyi krízis kellős közepén, ráadásul közvetlen családjának körében folytatott korrupciós ügyletek is napvilágot láttak. Ezután az idős monarcha még egészen 2019-ig hivatalosan reprezentálta Spanyolországot a nemzetközi színtéren, de abban az évben végleg lemondott a közfeladatok ellátásáról.

 

A vasárnapi, János Károly elszámoltatását követelő monarchiaellenes tüntetések 24 spanyol városra terjedtek ki.

(Reuters)