Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

25 korábban hajléktalan budapesti költözhetett fővárosi tulajdonú bérlakásba

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Fővárosi Önkormányzat novemberben meghirdetett lakáspályázatának nyertesei a keddi nap folyamán vehették át új lakásukhoz a kulcsokat. A pályázaton azok a rendszeres jövedelemmel rendelkező hajléktalan budapestiek indulhattak, akik egészségügyi intézményben vagy idősek otthonában dolgoznak, vagy az idős koruk és krónikus betegségeik miatt a koronavírussal való megfertőződés kiemelkedően veszélyes számukra.

Összesen 15 lakásba költözhetett be 25 korábban hajléktalan budapesti polgár. A kulcsokat Karácsony Gergely főpolgármester adta át az új bérlőknek.

„A Főváros a megfizethető lakhatást tartja a hajléktalanság megoldásának. A koronavírus-járvány azonban még sürgetőbbé tette azon budapestiek önálló lakhatásának biztosítását, akik jelenleg a gyakran zsúfolt hajléktalan-ellátó intézményekben élnek” – írta a pályázattal kapcsolatban Facebook-bejegyzésben Karácsony.

Annak ellenére, hogy az idei karácsony valamennyiünk számára más lesz, mint a többi, mégis 25 budapesti polgárnak talán…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, 23 December 2020

A novemberi pályázat egy tavaszi intézkedés folytatása volt, melynek során 71 fővárosi bérlakásba költözhettek korábban hajléktalan budapestiek. A novemberi pályázaton az önkormányzat tájékoztatása szerint a rövid határidő ellenére is többszörös túljelentkezés volt, ami a városvezetés szerint „azt mutatja, hogy egy a piacinál alacsonyabb lakbérű bérlakást nagyon sok hajléktalan budapesti fenn tudna tartani a keresetéből vagy a nyugdíjából.”

A pályázat 12 összkomfortos önkormányzati bérlakásról szólt, de ezen felül a napokban további 5 bérlakás méltányossági alapon történő bérbeadásáról is született döntés, amelyek közül 3 lakásba szintén az idős koruk és krónikus betegségük miatt veszélyeztetett – zsúfolt éjjeli menedékhelyen élő – hajléktalan emberek költözhetnek. A pályázat nyertesei korábban a BMSZKI, a Baptista Integrációs Központ, a Twist Olivér Alapítvány egyik átmeneti szállásán, illetve a Menedékház Alapítvány vagy a Menhely Alapítvány éjjeli menedékhelyén éltek.

A 15 lakás közül 12 a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő XI. és XIV. kerületi lakóházakban található. A fennmaradó 3 bérlakás, amelyek az egyik kerületi önkormányzat tulajdonában vannak, a Fővárosi Önkormányzat bérlőkijelölési joga nyomán kerülnek bérbeadásra.

Az eredeti pályázathoz a napokban hozzácsapott plusz 5 bérlakással kapcsolatban háborodott fel Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere, aki Karácsony Gergely „kicsinyes bosszújáról” írt hétfői Facebook-posztjában. A polgármester azt kifogásolta, hogy a főpolgármester annak ellenére „hajléktalanokat költöztet” a fővárosi bérlakásokba, hogy „132, többnyire kisgyermekes csepeli család” adta be a pályázatra a jelentkezését. Ahogy azt keddi cikkünkben is kiemeltük, a fővárosi előterjesztés szövege szerint az érintett lakások bérlésére érkező kérelmek elbírálásánál különösen figyelembe vett szempont volt, ha a kérelmező családjában három vagy több, esetleg egyedül nevelt vagy tartósan beteg gyermekek vannak.

A pályázat egyik nyertese egyébként az a Ty. E. volt, akit a csepeli önkormányzat még november elején (12 nappal a téli moratórium előtt) beteg édesanyjával együtt kilakoltatott.

A kormány és a főváros vezetősége nem először kerül összetűzésbe a hajléktalan budapestiek lakhatásának kérdésében: Karácsony Gergely még a járvány első hulláma idején határozott arról, hogy a Városháza Gerlóczy utcai épületében kell biztosítani a hajléktalan emberek számára az őket is megillető karantént, azonban ezt a döntést a Fővárosi Kormányhivatal megakadályozta arra hivatkozva, hogy a megnevezett épület turistaövezetben található és műemlékvédelem alatt áll. Ezt a döntést a Fővárosi Önkormányzat bíróságon támadta meg, a Fővárosi Törvényszék pedig decemberben a hajléktalan emberek javára döntött, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Kormányhivatalt.

Az idei évben a koronavírus miatt meghosszabbított kilakoltatási moratóriumnak köszönhetően a korábbi évekhez képest kevesebb kilakoltatás történt, azonban ahhoz képest, hogy a máskor szokásos 8,5 hónap helyett idén csupán 4,5 hónapban eszközölhettek kilakoltatásokat a hatóságok, mégis rendkívül sok család veszítette el otthonát: július elseje és szeptember 30-a között 957 ingatlankiürítésre került sor. A téli kilakoltatási moratórium november 15-én lépett életbe, de az október-novemberi kilakoltatásokról még nincsenek adatok. Az elmúlt évek átlagai alapján 750 kilakoltatásra lehet számítani, azaz idén, a vírus válság közepette, összesen 2000 kilakoltatásra is sor kerülhetett.

Címlapkép: Karácsony Gergely átadja a lakások kulcsait azoknak a korábban hajlék nélkül élő budapestieknek, akik sikeresen pályáztak bérlakásokra a Főváros 12 lakásos pályázatán 2020.12.22-én. / Forrás: Fővárosi Önkormányzat