Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróság mondta ki: Karácsony Gergely használhatja a „Tiborcz-adó” kifejezést

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Fővárosi Törvényszék ma első fokon  elutasította Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a keresetét, amely bocsánatkérésre és egymillió forint kártérítés megfizetésére kérte volna Karácsony Gergely főpolgármestert azért, mert a tavaly őszi kampányban Tiborcz-adónak nevezte el azt a tervezet adót, amit a luxusingatlanokra akar kivetni. A hírt Karácsony röviden, saját Facebook-oldalán közölte.

Noha az adót továbbra sem sikerült kivetni, és most adóstop és a helyi iparűzési adó lefelezése is sújtja országszerte az önkormányzatokat, a miniszterelnök vejének személyiségi jogi keresete nyomán a bíróság most ügy döntött, Tiborcz közszereplő, így a hasonló akciókat és kampányretorikát köteles elviselni.

Tiborcz jogi képviselője a HVG Online december 1-i tudósítása szerint a tárgyaláson úgy érvelt, az ügyfelével kapcsolatos főpolgármesteri és főpolgármester-jelölti nyilatkozatok Karácsony részéről

„lealacsonyító és indokolatlanul bántó volt.”

Az ügyben Karácsony Gergelyt Schiffer András, az LMP volt társelnöke képviselte ügyvédként. Ő a kereset elutasítását kérte és arra hivatkozott,

„a névviselési jog legfeljebb annyiban korlátozhatja a szólásszabadságot, mint a becsülethez való jog, hiszen ha nem így lenne, akkor bárki blokkolhatná a szólásszabadságot azzal, hogy letiltja a nevét, mert az esetleg nem előnyös környezetben szerepel.”


Mostani reakciójában Karácsony hangsúlyozta, az ítélet szerinte azt jelenti,

„Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek. „

Arra is kitért, miközben a per folyt, „Tiborcz apósa”, tehát Orbán Viktor viszont úgy döntött, az önkormányzatok a járványhelyzet alatt semmiféle adót nem vethetnek ki, sőt szolidaritási adót kell fizetniük, miközben helyi iparűzési adóbevételüket lefelezik. Az ország ellenzéki polgármesterei a döntés nyomán hétfőn közölték, elutasítják a kormány szerintük a önkormányzatokat becsődöltető és az ellenzéket különösen diszkrimináló rendelkezéseit, tiltakozásul pedig sem a Megyei Jogú Városok Szövetségének nem fizetnek majd tagdíjat, a városi világítást pedig holnap egységesen, a legtöbb városban lekapcsolják.

Karácsony ezenkívül azt is közölte, egyetért Botka László szegedi polgármester tavaszi felvetésével, amely szerint közös nemzeti szolidaritási alapot kellene az ország városainak felállítania, és a leggazdagabbakat felszólítani arra, járuljanak ezekhez hozzá, hogy a városi szolgáltatások – takarítás, hulladékgazdálkodás, közművek tömegközlekedés – továbbra se álljanak le az intézkedések nyomán.

Az elsőfokú ítélet a Tiborcz-adó ügyében nem jogerős, arról azonban még nem tudunk, él-e a miniszterelnök veje a fellebbezés jogával.