Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mérce karácsonyi meglepetése: a Nagy Sorozatoldal

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elkészült a Mérce karácsonyi ajándéka, a Nagy Sorozatoldal, ahol reméljük, sokat időztök majd az ünnepek alatt és a jövőben!

2015-ben indítottuk el, még a Kettős Mérce blogon az első nagyobb ívű sorozatunkat, a WTF Baloldalt, amelybe csaknem félszázan írtak arról, mit jelent számukra a baloldal Magyarországon, az Unióban, a világban. Azóta csaknem kéttucatnyi sorozatot publikáltunk: akadt köztük egyszerzős és többszólamú, kurta és hónapokon át folytatódó, amely még egy tanulmányt is ihletett. Most kicsinosítottuk és összegyűjtöttük a legjobbakat egy új aloldalon.

A Nagy Sorozatoldalon megtaláljátok az idei évad legfrissebb és most futó sorozatait is: így például A csaptól az áradásig címűt, ami a vízzel kapcsolatos alapkérdésekről szólt, akárcsak a múlt csütörtökön, a magyarországi holokauszt főbűnösei perének 75. évfordulójára időzített A népirtástól a népbíróságig szövegeit. De felkerült a nagysikerű Kritikai Alapozó, amely társadalmi kulcskérdésekben mutatta be a különféle baloldali álláspontok érveit és előfeltevéseit, az anarchizmustól a szociáldemokráciáig. És mától innen is elérhető a sajnos ma is nagyon aktuális Puncipolitika a hazai szülészeti horrorról, de a Tamás Gáspár Miklós 70. szülinapjára készült cikkgyűjteményünk is.

A Mérce a kezdetektől olyan platform kívánt lenni, ahol közösen kialakított keretek közt, barátságos, de nyílt vitára, közös gondolkozásra is mód nyílik. Célunk, hogy az egyenlőségen, szabadságon és testvériségen alapuló eszmék közvetítése arra is módot adjon, hogy együtt kitaláljuk, miképp lehet egy jobb világot építeni. A sorozatok pedig nemcsak egy jelenség, probléma komplexebb vizsgálatára adnak módot, hanem a szövegek közti párbeszédet is lehetővé teszik, tisztázva a fogalmakat és persze a véleménykülönbségeket is.

E szövegek között több olyan is akad, amely szövetségeseinkkel együttműködve vagy az ő kezdeményezésükre jött létre, legyen szó a civil szervezetek politikai szerepvállalásáról, a roma fiatalok ma is szinte leküzdhetetlen akadályokba ütköző emancipációjáról, a nők elleni erőszak felszámolásának kivívásáról vagy a koronavírusválság rendszerkritikus elemzéséről.

Így lehetséges, hogy a magyarországi, sőt, valamennyire a határokon is túlnyújtózó baloldali közeg elmúlt öt évéről is mesél ez az oldal, amellyel most meglepünk titeket és kicsit magunkat is. Néha érdemes hátralépni, és felidézni, honnan is jövünk, milyen kérdéseink és bizonyosságaink voltak öt éve, és mi az, ami mindebből állja az idő próbáját.

Érdekel az elmúlt évek legerősebb feminista sorozata? Kíváncsi vagy, hogyan építhető fel egy szolidáris gazdaság? Emlékszel, miért szidtuk 2017-ben az Uniót? Szeretnéd végre megérteni, mit takar a populizmus fogalma?

Elmélyedésre, közös gondolkozásra és időutazásra invitálunk, tartsatok velünk! Békés, szeretetteli ünnepeket kívánunk, és fogadjátok szeretettel a mi karácsonyi ajándékunkat: legyetek sorozatfüggők a Mércén!