Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét veszélyes a levegő a Sajó völgyében és több északkeleti városban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés értékelésében veszélyesnek titulálta a levegő minőségét Sajószentpéteren, egészségtelennek Kazincbarcikán és Putnokon, és kifogásoltnak Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben.

Az ország kelet, északkeleti részében ráadásul a közeljövőben nem várható javulás a levegő minőségében.

A NNK kérést is megfogalmazott a lakossághoz, mivel „fontos a helytelen fűtési módok alkalmazásának visszaszorítása, a szilárd tüzelést alkalmazók lehetőség szerint száraz tűzifát tegyenek a tűzre.”

A Mércén majdnem kerek egy éve írt beszámolót Tóth Csaba a Sajó völgyében tapasztalható energiaszegénységről, és az emiatt jelentkező, légszennyezéssel járó fűtési módok kényszerű alkalmazásáról.

Az általános szegénység a térségben azt eredményezi, hogy a lakosság jelentős kénytelen a lehető legolcsóbb fűtőanyaggal, például lignittel beérni, de akár még ennél is szennyezőbb, silány fűtőértékű, de extrém módon szennyező anyagok (például hulladék) is tűzre kerülhet olykor.

Még 2011 nyarán jelentette be az azóta fideszes érdekkörökbe, majd állami tulajdonba került Mátrai Erőmű, hogy „szénkiadó rendszert” épít, „házhoz viszi majd” a fűtőanyagot késő őszre, ehhez 300 új munkahelyet – rakodókat, fuvarozókat – vettek fel.

A lignitet a térségben az állam 5 milliárd forintos „szociális tüzelő”-programjával is be lehetett szerezni közel egy évtizedig, annak ellenére, hogy a sokat kritizált Nemzeti Energia- és Klímaterv dekarbonizációs céljai keretében is szigorúan kockázatosnak minősítik háztartási felhasználásra.

A kőzet éppen kőzettani alaptulajdonságai miatt kályhás fűtésre nem is lenne igazán alkalmas: átlagos fűtőértéke egy tonna esetén 3.5-4 MJ között mozog. Ez a szabályosan kiszárított tűzifa fűtőértékének a fele.

A tűzifa mázsája viszont 2018-ban 300 forinttal, 3500 forintra emelkedett, 2019 végén Borsodban, egy mázsa száraz és jó fűtőértékű bükkfatüzelő már 3990 forintot ért, ilyen mértékű drágulás mellett nehezen elképzelhető az általános javulás Magyarország egyik legszegényebb régiójában.

(MTI)
Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt