Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: kiskarácsony lesz, de még az év vége előtt megkezdődhet az oltás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki Kossuth Rádiós interjújában értékelte az európai költségvetési vitát, beszélt a gender kérdésről, a vakcináról és a karácsony alakulásáról is.

A miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban elmondta, „úgy sikerült  0-1-ről hozni a mérkőzést Brüsszelben, ahogy a magyar válogatottnak Izland ellen. A meccs közbeni eredmény nem túl izgalmas a végeredményhez képest.”

Hozzátette azt is, bár a közvélemény számára ez kevésbé látható, már hónapok óta zajlottak késhegyre menő tárgyalások, leginkább a németekkel, az unió soros elnökségével, arról, hogy milyen megoldás szülessen, mivel az Európai Parlament és néhány tagállam szöges ellentétben áll az unió jövőjét illetően.

Szerinte az Európai Parlament át szeretné venni a vezetést a Tanácstól, és össze akart kötni pénzügyi kérdéseket politikaiakkal.

„A politikai kérdések legyenek elválasztva a gazdaságiaktól, ez a lengyel bajtársaknak köszönhetően megtörtént, elevickéltünk volna ideáig de sokkal könnyebben értünk együtt célt.”

A miniszterelnök elmondta azt is, amíg az európai parlamenti képviselők szerint az unió központja Brüsszelben, addig a tagállamok vezetői, a Tanács szerint, az a kontinens fővárosaiban, Varsóban, Bukarestben, Zágrábban van.

„Az Európai Parlament mögött hálózat található, itt jönnek be Sorosék, az NGO-k amik erős pozíciókat építenek ki. A globális elit bevette magát az Európai Parlamentbe.”

– folytatta sorosozással az interjút Orbán Viktor.

Soros több alkalommal megtámadta Magyarországot, ezért ő sokat gondolkodott azon, hogy Magyarország miniszterelnökének szabad-e a „világ legkorruptabb emberével” vitába szállni, és úgy döntött igen, szabad – tette hozzá.

A kérdésére, miszerint a migráció mellett gender vált-e legfontosabb harcmezővé (amiből műsorvezető szerint már nem 72, hanem 90 van) elmondta, a nem gazdasági természetű kérdésekről a véleménykülönbségek fennmaradtak.

„Nehéz dolog ez, hogy mi a tudomány és mi nem, mindenhol van, ami eltér a nagy általánostól, meg is kell adni a megfelelő tiszteletet. Nem az a dolgunk, hogy nehezítsük egymás életét, hanem hogy segítsük egymást, de nem kérhetik tőlünk, hogy az övék legyen a 99%. Nem az a feladat hogy a többség átvegye a kisebbség álláspontját.”

A koronavírus helyzetről most úgy látja, hogy az egészségügyi rendszer el tudja látni a nagy mennyiségű beteget. Van elegendő orvos és ápoló szerinte, de a legnagyobb ellenség most az ő elfáradásuk, mert az könnyen csap át fásultságba.

A miniszterelnök elmondta azt is, már idén, december 27-én vagy 28-án megkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása, ez egybe vág az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek tegnapi bejelentésével. Az év vége előtt 35 ezer adag vakcina érkezik hazánkba, ezekkel először a megyei kórházakban és a dél-pesti kórházban kezdik meg az egészségügyi dolgozók átoltását. Ezután az Operatív Törzs által meghatározott oltási rend szerint haladnak, azonban, ha tömegesen elérhető lesz a vakcina, akkor a regisztrációk sorrendjében adják majd be a védőoltásokat.

Kitalálták már az oltópontok megszervezését, az Operatív Törzs egy olyan tervet is megalkotott, amivel akár egy hétvége alatt minden magyarnak be tudnák adni a vakcinát.

„A szentestéről hétfőn lesz döntés, a szilvesztert elrendeztük, a kérdés az, hogy 24-én lehet valamivel szabadabb esténk.”

Idén kiskarácsony lesz, bár mindenki a nagyot szereti. Ha úgy viselkedünk, mint szoktunk akkor ártunk azoknak, akiket a legjobban szeretünk, most érjük be a kiskarácsonnyal talán húsvétkor, de lehet hogy csak a következő karácsonykor lesz lehetőség nagykörű ünneplésre – tette hozzá.