Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

December 27-től elkezdik beoltani az embereket az Európai Unióban – koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

2 982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést , ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 157 beteg, így az elhunytak száma 7 538 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 86 954 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 057 fő. 7 522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a hivatalos közleményben

Habár az elmúlt napokban jelentősen visszaesett az új fertőzöttek száma, ennek hátterében inkább adminisztrációs nehézségek lehetnek. Müller Cecília országos tisztifőorvos már korábban is utalt„adattorlódásra”. Elképzelhető, hogy a szociális és egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok tömeges tesztelésének megkezdése befolyásolhatta a számokat.

December 27-től elkezdődik a vakcinázás az Európai Unióban

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, csütörtökön megerősítette, hogy az Európai Unió országaiban december 27-én, 28-án és 29-én kezdődik majd a koronavírus elleni oltások beadása, számolt be az Euronews. A vakcinák értékelését a gyógyszerek jóváhagyásáért felelős Európai Gyógyszerügynökség december 21-i bizottsági ülésükön fogja lezárni, ahol a Pfizer–BioNTech-oltásokról döntenek. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján hozzátette, a kormány más oltóanyaggyártók – az AstraZeneca, a Janssen, a CureVac és a Moderna – vakcináiból is lekötött 17,5 millió adagot. A gyógyszerészeti hatóság emellett vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit is.

Az orosz vakcina nem engedélyezett idősek számára

Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóján arra biztatta az embereket, hogy oltassák be magukat a Szputnyik V nevezetű orosz fejlesztésű vakcinával. Ő azonban még nem kapta meg az oltást, mert a vakcina nem engedélyezett 60 feletti emberek beoltására. A 68 éves elnök úgy nyilatkozott, hallgat az egészségügyi szakemberekre és amint lehetséges lesz beoltatja magát. A Szputnyik V-t még nem tesztelték 60 éven felülieken, ez lehet az oka annak amiért nem lehet beadni a korosztálynak a vakcinát, írja a Magyar Hang .

Koronavírusos lett Macron, az Európai Tanács elnöke önkéntes karanténba vonul

A Francia elnök a koronavírus tüneteit észlelte magán, majd elvégzett tesztje is pozitív lett. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden látogatta meg Macront, akiről két nappal később derült ki, hogy koronavírusos. A Európai Tanács elnökének a látogatás napján végzett tesztje negatív lett, azonban most önkéntes karanténba vonul. Nem ő az egyetlen, ugyanis  António Costa portugál miniszterelnök , Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, valamint a belga és spanyol miniszterelnökök is önkéntes karanténba vonultak a Macronnal való találkozásuk után, írja a 24.hu.

Meghosszabbították az ingyenes tesztelések Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában tájékoztatta az embereket, hogy a pénteki napon kibővítik a budapestiek ingyenes koronavírus-tesztelését. A tesztelésre való jelentkezés holnap 15 órától kezdődik a főváros koronavírussal kapcsolatos weboldalán. Az eddigi 5000 fő mellett még további 2500 budapestinek van lehetősége az ingyenes tesztelésre.

Felfüggesztették egy mosonmagyaróvári kórház szakellátásait, a polgármester nyílt levélben várja a magyarázatot

A koronavírus járvány következtében kialakult szakorvos hiány miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatban ideiglenesen felfüggesztette a Karolina Kórház szülészet-nőgyógyászat, sebészet és traumatológia fekvőbeteg szakellátását. Árvay István, Mosonmagyaróvár fideszes polgármestere minderről  a közösségi médiából értesült.   A polgármester a Facebookon közzétett nyílt levelében tájékoztatást vár a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjétől, a kórház főigazgatójától, valamint a városi és megyei tisztifőorvostól, hogy miért omlott össze a betegellátás a kórházban, képesek-e ellátni a betegeket ott, ahol nem érvényes a korlátozás, valamint a betegellátás mely területei érintettek.

Közzétette: Dr. Árvay István – 2020. december 17., csütörtök

 

Címlapkép: Fotó: BioNTech