Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely a Galvani-híd építésének elhalasztását kéri

Ez a cikk több mint 3 éves.

Halasztást kér a dél-budapesti új Duna-híd munkálatainak elkezdésére Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester. A Galvani-híd néven ismert, a Budapesti Fejlesztési Központ által megkezdendő beruházás ügyében a főpolgármester nyílt levélben fordult Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt kérve, ne induljon el addig a területrendezés és az építkezés, amíg a komoly fakivágásokkal járó beruházás ügyében a budapestiek legszélesebb körét bevonó társadalmi egyeztetés méltó formában le nem zajlott.

Karácsony konkrétan felhívta arra a figyelmet, hogy a BFK által lefolytatott társadalmi konzultáció civilek szerint sikertelenül zárult, így ő közösségi gyűlést hívna össze az ügyben, a konzultációra pedig legalább hat hónapot lát szükségesnek.

A főpolgármester arra is emlékezetett mindenkit, hogy a fővárosi klímastratégia ügyében nemrég sikeresen alkalmazták a reprezentatív és konzultatív közösségi gyűlés eszközét, és azt a jövőben a városvezetés egyik fő intézményévé emelnék, és ezért most is alkalmaznák.

Facebookon közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott:

„Budapest első – klímaügyi – közösségi gyűlésén idén már sikeresnek bizonyult. A gyűlés előkészítésébe bevonnánk az érintett civil csoportokat is, hogy a közösségi gyűlés résztvevői minden szempontot figyelembe véve tudjanak javaslatot tenni a döntéshozóknak.

Az új Duna-híd kérdése egyre több budapesti polgárt foglalkoztat. Eddig csak a pesti oldalon folyt élénk diskurzus a kérdésről, de az elmúlt hónapokban a budai oldalon is elindult a társadalmi vita, és a dél-budai polgárok is bevonásukat kérik a tervezés folyamatába. Budapest közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése közös érdekünk, de csak a budapestiek egyetértése mellett”

 

Emlékezetes, a múltban a dél-pesti külvárosok lakóiból alakult Kiserdővédők egyesülete többször súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Galvani-híd építéséhez a beruházó kormányzati intézmények jelentős erdőirtást helyeztek kilátásba a Határ út mellett.  Már 2019 februárjában megfogalmazták, a Dél-Pestet, Észak-Csepelt és Dél-Budát érintő tervek során, amely – az eredetileg a megpályázott, de népszavazási aláírás-gyűjtésen elbuktatott 2024-es olimpiára készülve, összefonódna egy új, 7 kilométer hosszú, közeli körgyűrű-szakas kiépítésével, amely a 6-os út budai bevezetőjét kötné össze az 5-ös út pesti bevezetőjével, ennek  a része a híd is.

Az olimpiai tervek dugába dőlése után azonban a fejlesztés továbbra is fennmaradt, kiemelt kormányzati projektként, ami a nagyarányú erdőirtást is lehetővé teszi.

A Kiserdővédők fákat fogadnak örökbe a Határ út melletti kiserdőben 2020 júliusában. A Galvani-híd építkezése a zöldterület nagyobb részét eltüntetné, a civilek egyeztetést kérnek. / fotó: Kiserdővédők, Facebook

A Kiserdővédők ezért már a tavalyi év során alternatív építési tervet is közzétettek, amely megkímélné a Kispestet és a Wekerle-telepet határoló erdőt a súlyos következményektől. Noha tavaly Mártonffy Marcell, Tarlós István akkori főpolgármester főépítésze ennek figyelembe vételét megígérte, ez végül elmaradt. Karácsony 2019 októberi győzelme után azonban az egyeztetések a főváros és a civilek között ismét kiújultak, most pedig a főpolgármester a széles, civil fórumos egyeztetés eszközéhez nyúlna vissza, ez volt a Kiserdővédők eredeti javaslata és koncepciója is.

A Galvani híd megépülése 2000 fa kivágásával járna, az úton pedig több mint 30 ezer autó közlekedne naponta. A helyiek ezt a környezeti terhelést szeretnék megakadályozni, így felvázolták a „Van más út” elnevezésű alternatív nyomvonalat, ami most a közösségi fórumok elé is kerülne.

Karácsony azonban hangsúlyozta, míg eddig főleg a dél-pesti polgárok panaszai és kívánalmai kerültek terítékre, a hat hónapos egyeztetési periódussal szeretné elérni azt is, hogy a dél-budai és csepeli érintettek legalább ugyanekkora beleszólást kapjanak a fejlesztés sorsába.

A Van más út – Összefogás a Kiserdőért, a Kiserdővédők Facebook oldala rövid reakciójában most teljes támogatásáról biztosította a főváros terveit.