Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vesztegetéssel vádolják Bige Lászlót

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Telex írta meg elsőként, hogy tegnap, azaz kedden gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót, Magyarország egyik leggazdagabb emberét. A műtrágyából meggazdagodott Bigét most is őrizetben tartják a 24.hu információi szerint. A milliárdost hűtlen kezeléssel, hamis magánokirat felhasználásával és vesztegetés elfogadásával vádolják.

Nem ez az első eset, hogy Bige Lászlót bűncselekménnyel vádolják. 2018 novemberében a hulladékgazdálkodási rendjének megsértésével vádolták meg, akkor 300 rendőr és katasztrófavédő szállta meg kénsavgyára telephelyét, amely megszállást végül a bíróság jogszerűtlennek ítélt meg. 2019 tavaszán pedig őrizetbe vették és házkutatást tartottak nála, akkor már vesztegetéssel vádolták.

Bige végül újraindíthatta gyárát, az utóbbi, vesztegetési ügyben viszont az ügyészség vádat emelt ellene. A vádirat szerint Bige manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől. Az ügyészség vagyonelkobzást, pénzbüntetést és börtönbüntetést indítványozott az ügyben.

Tegnap azonban nem az utóbbi ügyek miatt vették őrizetbe a milliárdost. Bige László ügyvédje, Zamecsnik Péter azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy”hasonló jellegű”, de új tényállásról van szó.

72 óráig fogják biztosan őrizetben tartani, azt egyelőre nem tudni, hogy később szabadon fogják -e bocsátani.

Bige László nem is olyan rég azt nyilatkozta, hogy cégcsoportja, a Nitrogénművek profit-csúcsokat döntött az elmúlt időszakban, egészen 70%-kal jobb eredménnyel zár az előző évhez képest. Korábban Bige arról is beszámolt, hogy szerinte azért vegzálják a hatóságok, mert „nem tartozik Orbán belső köreihez” és Csányi Sándort nevezte meg, mint az ellene irányuló támadások legfőbb vezetőjét.

Elemzők kétféle lehetséges magyarázatot látnak a Bige ellen indult hatósági hadjárat mögött. Egyrészt, Andrej Babis cseh kormányfő és milliárdos üzletember is szintén alapanyag-ellátója a magyar agráriparnak, aki Bige régi konkurenciájával és ellenségével, Csányi Sándorral közösen próbálhatja őt kiszorítani a piacról.  A másik elmélet szerint közvetlenül a Mészáros-birodalom próbál szert tenni Bige érdekeltségeire, de Mészáros Lőrinc sem feltétlenül közvetlenül, hanem egy török oligarcha, Adnan Polat közvetítésével végezné ezt el.

Frissítés, 2020. 12.18. 

Az OTP Bank Bige László egy évvel ezelőtt a 24.hu-nak adott interjújára reagálva az alábbi közleményt adta ki, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy Csányi Sándor nem tervezte és jelenleg sem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását:

„Az OTP Bank 2012. március 7-én a jogszabályoknak megfelelően közzétett tőzsdei közleményében tájékoztatta a közvéleményt, hogy jogerősen megnyerte a Nitrogénművek Zrt-vel szembeni, több mint 25 milliárd Ft összegű kártérítési pert, amelyet a Nitrogénművek Zrt. indított az OTP Bank ellen.

Az OTP Bank a Bloomberg – szóban forgó cikket megelőző – érdeklődésére előzetesen megkereste a Nitrogénművek Zrt-t, hogy a Nitrogénművek Zrt. adja meg a felhatalmazást ahhoz, hogy a Bloomberg tervezett (és 2019. november 21-én megjelent) cikkére tekintettel az OTP Bank a fenti perrel kapcsolatos, banktitoknak minősülő információkat megoszthassa a közvéleménnyel. Ezen tények bizonyára segítették volna a valódi helyzet megismerését. Az OTP Bank legjobb tudomása szerint a Nitrogénművek Zrt. a mai napig nem válaszolt a banktitok feloldása iránti megkeresésre.

Megerősítjük, hogy Csányi Sándor nem tervezte és jelenleg sem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását, nem véleményezi a Nitrogénművek Zrt. pénzügyi állapotát. A vállalatcsoport által nyilvánosságra hozott éves üzleti jelentések, pénzügyi beszámolók kellő információt szolgáltatnak mindenki számára ennek megítélésére.

A fentiek ismeretében sajnálatos, hogy a Bloomberg hírügynökség nem teljes körűen járta körbe a szóban forgó témát, nem tárta fel tényszerűen a Bige-csoport pénzügyi, gazdasági, műszaki helyzetét, melynek hiánya miatt egy valótlan feltételezéseket tartalmazó cikket jelentetett meg. Szintén rendkívül sajnálatos, hogy a Bloomberg elmulasztotta tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy az OTP Bank kész lenne tájékoztatást adni a cikkben említett feltételezésekkel kapcsolatos valós tényekről, amennyiben a Nitrogénművek Zrt. ehhez hozzájárult volna.

Csányi Sándor különösen sérelmezi, hogy a Bloomberg olyan hatósági eljárásokkal is összefüggésbe hozza, amelyeknek se okát se tartalmát nem ismeri, és azokra természetesen semmiféle ráhatása nem lehetett és nem is volt.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy mind a valótlan, mind a valótlan és egyben sértő tények állítása, mind azok híresztelése jogsértésnek minősül.”