Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

AVM: a képviselők tudta nélkül kinevezett alpolgármester a lakhatási ügyek ellehetetlenítését hozhatja Pécsen

Ez a cikk több mint 3 éves.

December elején, a veszélyhelyzet adta felhatalmazásnak köszönhetően egy személyben döntött úgy Pécs polgármestere, Péterffy Attila, hogy új, a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért felelős alpolgármestert nevez ki, ami miatt egyre több kritika éri.

A Város Mindenkié (AVM) aktivista csoport pécsi szervezete például attól tart, az új MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajos személye nem garantálja, hogy a járvány második hullámának idején végre átláthatóan, gyorsan születnek meg azok a szakmai döntések, melyek az azonnali segítségnyújtás mellett a nehéz helyzetbe került pécsi háztartások hosszú távú problémáira is reagálni tudnak. Sőt egyenesen úgy látják, a kinevezés mögött egy másik alpolgármester munkájának aláásása állhat.

A csoport emlékeztet: 2019 októberében Bognár Szilviát választotta meg a közgyűlés a többek között szociális és lakhatási területekért felelős alpolgármesternek, mostanra azonban világossá vált, hogy bár Bognár igyekszik lelkiismeretes munkát végezni, azt folyamatosan ellehetetlenítik.

Márciusban bejelentette a polgármester az úgynevezett Szociális Ellátórendszer 2.0 program elindítását, amelynek felelőseként hivatalosan Bognárt nevezte meg, így a helyi civilek – többek közt az AVM – bevonásával meg is indult a pandémiás helyzetre reagáló cselekvési terv kidolgozása. Az elkészült tervezet azonban parkolópályára került, a polgármester részéről sem figyelmet, sem jóváhagyást nem kapott.

Péterffy Attila végül Nyőgéri Lajost bízta meg a program véglegesítésével, aki már akkor informálisan birtokolta azt a bizalmat, amit a kinevezett, szociális ügyekért felelős alpolgármesternek kellett volna biztosítani a városvezetésben.

Ekkor a széleskörű szakmai egyeztetési folyamat megakadt, így arról nincs információja a civileknek, hogy végül elkészült-e a Szociális Ellátórendszer 2.0 koncepciója, és ha igen, mit tartalmaz a korábban megfogalmazott javaslatokból – számol be közleményében az AVM.

És ugyanígy járt a Lakhatási Kerekasztal tervezete is: Bognár Szilvia hiába hívta össze többször is a városháza képviselőit és a területen dolgozó pécsi civileket, majd terjesztette elő a tervezetet több alkalommal a frakcióüléseken, végül szeptemberben a szakmai fórum felállítása helyett az adósságrendezés kérdését és az új pécsi lakáskoncepció alapjainak lefektetését hivatalosan a pártok kezébe adta a városvezetés, ami ellen a pécsi civilek közös nyílt levélben tiltakoztak.

A területért elvileg Fogarasi Gábor jobbikos képviselő lett a felelős,

az új önkormányzat felállása óta azonban egyetlen bizottsági ülésnek sem volt témája a készülő koncepció, az adósságrendezés stratégiája, vagy bármilyen lakásgazdálkodást érintő cselekvési terv, így a civilek nem tudják, kik és milyen munkaterv alapján foglalkoznak a feladattal, és eredményeket sem látnak.

Péterffy Attila azzal indokolta az új alpolgármester kinevezését, hogy a járványhelyzetben felmerülő azonnali feladatok ellátása elvonta az energiát a stratégiai munkától, ezért azokat fel kell gyorsítani, az AVM szerint azonban a valóság az,

„hogy a stratégiai tervezés és döntéselőkészítés feltételei nem ellehetetlenültek a tavaszi járványidőszakban, hanem ellehetetlenítették azokat. Ezért Nyőgéri Lajos kinevezésében A Város Mindenkié csoport nem garanciát lát a feladatok elvégzésére, hanem a szakmai szervezetekkel és a civilekkel együttműködő, az eddig a munkáját a körülmények ellenére lelkiismeretesen végző alpolgármester, Bognár Szilvia ellehetetlenítését és végső soron a bezárkózás és a cselekvési képtelenség legitimizálását.”

A csoport azt írja, továbbra is elkötelezett a párbeszéd és a szakmai együttműködés mellett,

ám az átláthatatlan döntéshozatal, az indokolatlannak tűnő személyi kinevezések és a városvezetés elzárkózása a nyilvános és szakmai alapú párbeszédtől egyelőre nem mutatják azt, hogy lezárult volna egy korszak 2019 októberében, amikor az ellenzék leváltotta a korábbi, fideszes városvezetést.

Ahogy arról beszámoltunk, Nyőrégi kinevezésével kapcsolatban az ellenzéki összefogást tömörítő Mindenki Pécsért Egyesület is nyilatkozatot adott ki, mely szerint az ellenzéki képviselők „károsnak és indoklatlannak” tartják az új alpolgármesteri poszt létrehozását, és meggyőződésük szerint „a pécsi polgármester visszaélt a szükségállapot által ráruházott egyszemélyű döntési jogával, mert ez az intézkedése nem a válság enyhítésére szolgál”.

Szerintük sokkal inkább a válság sújtotta családok és hátrányos helyzetű pécsi polgárok megsegítésére kellene fordítani azokat a milliókat, amelyeket a harmadik alpolgármester számára fognak majd kifizetni a városházán. Ezért arra szólították fel a polgármestert, hogy a rendkívüli állapot megszűnése utáni első közgyűlésen bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását, és csak akkor kezdeményezze a státusz betöltését, ha azt a közgyűlés minősített többséggel elfogadja.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás