Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2021-ben is elveheti a kormány a pártok állami támogatásának felét a koronavírusra hivatkozva

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus-járvány első hulláma idején, áprilisban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az állami támogatások 50 százalékát a járványügyi védekezési alapba kell befizetniük a pártoknak idén. A pártok számára drasztikus, ám a járvány elleni védekezés szempontjából érdemi hozzájárulást (összesen 1,2 milliárd forintot) nem jelentő elvonást követően nem sokkal később a Fidesz úgy döntött, annyi engedményt tesz, hogy az állami pénzből külön is gazdálkodó parlamenti frakciók a kiesett forrásokat kompenzálhassák azzal, hogy támogatást nyújtanak saját pártjuknak.

Ez utóbbi intézkedést a parlament mai ülésén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata nyomán meghosszabbították 2021. december 31-ig, ami alapján arra lehet következtetni, hogy jó eséllyel jövőre, a 2022-es országgyűlési választás előtti időszakban is csökkentett állami támogatással kell majd működniük a pártoknak.

Az Index ezzel kapcsolatban megkérdezte Kocsis Mátét, aki azt mondta: „egy olyan helyzetben, amikor mindenkinek terhet és iszonyú nehézségeket jelent a járvány, ideértve a kormányzati szereplőket, pártokat, cégeket, magánszemélyeket, családokat, akkor a pártoknak elől kell járniuk a közös teherviselésében”.

A kormánypárti politikus ugyanakkor leszögezte, egyelőre nincs döntés erről, de ő személyesen mindenképpen amellett fog érvelni, hogy jövőre is vegyék el a pártok támogatásának egy részét.

Bár az Országgyűlés idén már nem ülésezik, Kocsis szerint ez nem jelenthet akadályt, hiszen a kormány korábban is élt a rendkívüli jogrend adta felhatalmazásával, és maga döntött ebben a kérdésben, így nem kizárt, hogy most is így lesz, és még idén döntés születik.

Mint arra Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza a Mércén megjelent publicisztikájában felhívta a figyelmet tavasszal, leginkább bennünket, választókat sért, ha az általunk megválasztott pártok nem tudnak hatékonyan dolgozni a forráselvonások miatt. Emellett sérti azokat is, akik az állami támogatásban részesülő pártok színeiben nyertek választást, hiszen nem tudják úgy végezni tevékenységüket, ahogyan azt tervezték. Ha olyan fontos társadalmi kérdéseket, mint a járványhelyzet kezelése – vagy a gazdaság, a szociálpolitika, a szegénység és bármilyen közpolitika – nem tudnak megvitatni, akkor sok fontos dologra nem vetül fény, és nem születhet megoldás sem a problémákra. „Ezt a jogot demokráciában még azoktól a pártoktól sem szokás elvitatni, amelyeket nem szeretünk” – fogalmazott Szabó.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi